Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Η Γη θα σωθεί μόνο αν αποτύχει η σύνοδος της Κοπεγχάγης!

Ένας από τους κορυφαίους κλιματολόγους που ειδικεύονται στην μελέτη των κλιματικών αλλαγών, ο Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, ελπίζει με όλη του την ψυχή ότι θα αποτύχει η σύνοδος κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Ο 68χρονος Χάνσεν δήλωσε στους «Timesτου Λονδίνου» ότι θα μποϊκοτάρει τη σύνοδο, θεωρώντας ότι δεν είναι παρά μια «φάρσα», επειδή αναζητεί μια τελείως αντιπαραγωγική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής μέσα κυρίως μέσα από έναν μηχανισμό εμπορίας ρύπων (εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου). Στην ουσία, τόνισε, τα ανεπτυγμένα κράτη θέλουν να αγοράζουν «συγχωροχάρτια», δίνοντας μικροποσά στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να συνεχίσουν τη ρύπανση και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, σαν να μην τρέχει τίποτε.

Ο Χάνσεν αποκαλείται και «παππούς» της υπερθέρμανσης της Γης καθώς ήταν ένας από τους πρώτους που στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τον Χάνσεν, οι μηχανισμοί περιορισμού και εμπορίας των ρύπων (όπου οι κυβερνήσεις θέτουν ανώτατα πλαφόν στις εκπομπές αερίων και μετά όσοι ρυπαίνουν, εμπορεύονται τους ρύπους), που θα προωθηθούν και στην Κοπεγχάγη, είναι τελείως αναποτελεσματικοί για να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές. Όπως τόνισε, «το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ενέργειας. Όσο υπάρχουν, αναπόφευκτα θα χρησιμοποιούνται». Γι' αυτό, ως βασική λύση αντιπρότεινε τη σταδιακή απεξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Χάνσεν δήλωσε απαισιόδοξος ότι όποιοι εθνικοί στόχοι και αν συμφωνηθούν στην Κοπεγχάγη για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, οι υποσχέσεις δεν θα κρατηθούν, επισημαίνοντας ότι ακόμα και η Ιαπωνία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την προηγούμενη συμφωνία του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Όπως είπε, θα είναι τελικά καλύτερο η επερχόμενη σύνοδος κορυφής στη πρωτεύουσα της Δανίας να αποτύχει, παρά να φθάσει σε μια τέτοιου είδους αναποτελεσματική συμφωνία. Έκανε λόγο για «χάσιμο χρόνου», αν υπογραφεί συμφωνία του τύπου «περιορισμοί και εμπορία ρύπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου