Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ένταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟ

Μικροεπεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και την οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιούνται πορείες διαμαρτυρίας. Υπό κατάληψη η πρυτανεία του πανεπιστήμιου Αθηνών.

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος πέθανε από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Από τις 12 το μεσημέρι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια, ενώ λίγο πριν τις 2:30 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία, η οποία κατέληξε έξω από τη Βουλή.

Στη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, ενώ δεν έλειψαν οι μικροτραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς και οι βανδαλισμοί σε καταστήματα.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία ομάδα νεαρών έσπασε την πόρτα από το κτίριο της πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το κατέλαβε. Στη συνέχεια, η ομάδα των νεαρών υπέστειλε την ελληνική σημαία από το κτίριο της πρυτανείας και στη θέση της τοποθέτησε τη σημαία με το σήμα της αναρχίας. Κατά την είσοδο των νεαρών στο κτίριο τραυματίστηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Χρήστος Κίττας.

Μετά την κατάληψη του κτιρίου ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ νεαρών που πετούσαν πέτρες και νεράντζια και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας ομάδα νεαρών παρέμεινε στο χώρο της πρυτανείας, όπου μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζονται οι συμπλοκές με την αστυνομία, η οποία κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Στην οδό Ρήγα Φεραίου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέτωπο έντασης, όπου ρίπτονται πέτρες κατά των ΜΑΤ.

Κλειστή η στάση Πανεπιστήμιο του Μετρό.

Παράλληλα, σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η οδός Εγνατία, όπου μαίνονται συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, που συμμετείχαν σε συλλαλητήριο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα. Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων είναι αποπνικτική σεολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά έχουν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

Ο Συνασπισμός που συμμετείχε στην διαδήλωση, αποκόπηκε από την πορεία, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια και συνέχισε με δικό του μπλοκ.


Στα Χανιά, ειρηνικά ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο κόμματα φορείς και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κινητοποίηση που έγινε κάτω από ισχυρή, αλλά διακριτική παρουσία της αστυνομίας έλαβαν μέρος περίπου 500 άτομα που κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έφθασαν μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας όπου βρίσκεται το νομαρχιακό μέγαρο. Και εκεί είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις που ωστόσο δεν χρειάσθηκε να παρέμβουν.

Οι φοιτητές ανάρτησαν πανό στην είσοδο του μεγάρου και λίγο μετά διαλύθηκαν καθώς ένα δυνατό μπουρίνι είχε ως αποτέλεσμα να μπει τέλος στην κινητοποίηση. Το νέο ραντεβού τους είναι για το μεσημέρι της Δευτέρας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Προσαγωγές και συλλήψεις

Σε 60 προσαγωγές και συλλήψεις έχουν προχωρήσει έως τώρα, στον χώρο γύρω από την πλατεία Συντάγματος, οι άνδρες της Αστυνομίας. Δύο διαδηλωτές, μία 55χρονη γυναίκα και άνδρας αγνώστων στοιχείων, μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, ενώ τραυματίστηκε και γυναίκα αστυνομικός από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Επιπλέον, οκτώ άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, περίπου 20 άτομα, τα οποία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, από τον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έναντι της κεντρικής πύλης του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και έναντι της πύλης εμπορευμάτων της ΔΕΘ, επιδόθηκαν σε ρίψεις βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων (πέτρες, ξύλα, κ.α), επιτιθέμενοι κατά των αστυνομικών δυνάμεων, των φυλάκων του νοσοκομείου, των εγκαταστάσεων του Α.Π.Θ και της Δ.Ε.Θ.

Πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας, συνελήφθησαν 6 άντρες και 2 γυναίκες για συμμετοχή στα επεισόδια.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, με τη δικογραφία, που σχηματίζεται σε βάρος τους, για κατασκευή-κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Επίσης, 75 άτομα οδηγούνται αύριο, Δευτέρα, στον εισαγγελέα για τα γεγονότα στα Εξάρχεια και στο Κερατσίνι. Πρόκειται για 12 άτομα από τα Εξάρχεια, τα 41 άτομα που έκαναν την κατάληψη στο δημαρχείο του Κερατσινίου και 22 άτομα που είχαν προσαχθεί, μετά τη σύλληψή τους στο στέκι των αναρχικών «Ρεσάλτο» που βρίσκεται στο Κερατσίνι.

Σε στενό κύκλο το μνημόσυνο

Σε στενό οικογενειακό κύκλο πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε σχετικά: «Ένα σύνθημα στον τοίχο γράφει «Ο Δεκέμβρης δεν ήταν η απάντηση. Ήταν η ερώτηση». Σήμερα ξέρουμε όλοι καλά ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στη βία και την καταστροφή.

Η νεολαία στην πατρίδα μας ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Οι νέοι και σήμερα τιμούν την μνήμη του Αλέξανδρου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας. Η βία, όπως κι αν εκφράζεται, όποιου χρώματος, μανδύα κι αν φορά, είναι εχθρός της δημοκρατίας, της παιδείας, της νεολαίας. Και εμείς όλοι, Πολιτεία και Κοινωνία, έχουμε χρέος να είμαστε μαζί με τη νεολαία».

Παράλληλα, κλειστή είναι η οδός Πανεπιστημίου λόγω της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, ενώ πορεία διαμαρτυρίας γίνεται και στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και το άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη. ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων περίπου 12.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις.

Υπό κατάληψη, στο μεταξύ, τελούν πολλές πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και σχολεία, ενώ το πρωί του Σαββάτου μέλη της νεολαίας ΣΥΝ κατέλαβαν τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη, ανήρτησαν πανό στο Λευκό Πύργο και πραγματοποίησαν πορεία στην Εγνατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου