Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Αναβιώνει ο αμερικανικός απομονωτισμός

Οι απομονωτικές τάσεις φαίνονται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στους πολίτες της υπερδύναμης.

Οι Αμερικανοί φαίνονται να βλέπουν με όλο και μεγαλύτερη συμπάθεια την τάση του απομονωτισμού σε σχέση με τα διεθνή δρώμενα, καθώς οι εξελίξεις των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν τις επιπτώσεις τους στην κοινή γνώμη.

Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να «κοιτάξουν τις δικές τους δουλειές» (επιζητώντας μία ιδιότυπη αναβίωση του «Δόγματος Μονρόε» του 19ου αιώνα) είναι το υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια, καθώς αγγίζει το 49%, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. Σε σχετική καταμέτρηση που έγινε το 2002, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30%.

Μόνο το 32% των ερωτηθέντων είδαν θετικά την απόφαση Ομπάμα για αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που επιχειρούν στο Αφγανιστάν, ενώ το 40% επιθυμεί μείωσή του. Επίσης, 46% θεωρεί πως, ό,τι και αν γίνει, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον το παρών καθεστώς του Αφγανιστάν να καταφέρει να επιβιώσει αντιμέτωπο με την απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού.

41% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα όσο στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου, Άντριου Κόχουτ, μεγάλο ρόλο στην άνοδο αυτών των αντιλήψεων έπαιξε η άσχημη πορεία της οικονομίας.

Ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις των Αμερικανών όσον αφορά την Κίνα: Το 44% των Αμερικανών θεωρούν ότι η Λαϊκή Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, έναντι ενός ποσοστού 27% που στο εν λόγω ερώτημα κατονόμασαν τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, το Φεβρουάριο του 2008 το 41% απάντησαν πως θεωρούσαν ότι την πρωτοκαθεδρία έχουν οι ΗΠΑ, ενώ το 30% μίλησε για την Κίνα. 53% των Αμερικανών εκτιμούν ότι η Κίνα αποτελεί άμεση απειλή για τις ΗΠΑ- ακόμη και αν το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η αμερικανική στρατιωτική υπεροχή είναι αδιαμφισβήτητη αγγίζει το 63%.

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, το 51% απάντησαν ότι βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια το Ισραήλ από ότι τους Παλαιστινίους (που απέσπασαν «ποσοστό συμπάθειας» 12%). 14% δήλωσαν ουδετερότητα, ενώ 19% δεν εξέφρασε άποψη επί του θέματος.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δύο φάσεις: μία με δείγμα 2.000 ενηλίκων (μέσω τηλεφώνου, από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου) και σε μία με δείγμα 1.003 ατόμων, που διήρκεσε από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου