Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Το χαμηλό IQ συνδέεται με καρδιοπάθεια

Το επίπεδο εξυπνάδας ως προγνωστικός παράγοντας καρδιοπάθειας έρχεται δεύτερο μετά το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα του MRC στη Βρετανία ανακάλυψε ότι το χαμηλότερο IQ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και θνησιμότητας και είναι περισσότερο σημαντικός δείκτης καρδιοπάθειας και θανάτου από τους άλλους παράγοντες κινδύνου, με εξαίρεση το κάπνισμα.

Είναι γνωστό ότι άνθρωποι με φτωχότερη εκπαίδευση και χαμηλότερο εισόδημα συχνά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κακής υγείας και ποικιλίας νόσων. Έρευνες υπέδειξαν πιθανές αιτίες, όπως περιορισμένη πρόσβαση σε μονάδες περίθαλψης, φτωχότερες συνθήκες διαβίωσης, χρόνιο στρες και υψηλότερα ποσοστά παραγόντων κινδύνου του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα.

Η έρευνα του MRC, που ανέλυσε στοιχεία 1.145 αντρών και γυναικών ηλικίας περίπου 55 ετών που παρακολουθηθήκαν για 20 χρόνια, αξιολόγησε τους πέντε κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως το κάπνισμα, το IQ, το χαμηλό εισόδημα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον David Batty του MRC, δήλωσαν ότι υπάρχουν πιθανοί αληθοφανείς λόγοι που μπορεί ενδεχομένως να εξηγούν την αιτία που τα χαμηλότερα σκορ του IQ μπορούν ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ιδιαίτερα η μέθοδος προσέγγισης ενός ανθρώπου σε υγιή συμπεριφορά.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο ‘European Journal of Cardiovascular Prevention’ ότι όσοι αγνοούσαν τις συμβουλές σχετικά με τον κίνδυνο του καπνίσματος ή τα οφέλη της άσκησης και της καλής διατροφής για την υγεία της καρδιάς ενδεχομένως ήταν περισσότερο πιθανό να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Ο Batty δήλωσε ότι οι ικανότητες που αντικατοπτρίζονται στο IQ μπορεί να είναι σημαντικές για τον έλεγχο του κινδύνου καρδιοπάθειας. Θεωρεί ότι ενδεχομένως θα πρέπει να σχεδιαστούν καμπάνιες δημόσιας υγείας για ανθρώπους με χαμηλό IQ και πως υπάρχει η δυνατότητα μέσω παρεμβάσεων να αυξηθεί.

Πηγές: ‘European Journal of Cardiovascular Prevention’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου