Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Στροφή της Ιταλίας στην πυρηνική ενέργεια

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε σήμερα ένα διάταγμα για τη διαδικασία αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα που καθορίζει κυρίως τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα επιλέγεται η τοποθεσία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, και επιβάλλει στις εταιρείες να χρηματοδοτούν μόνες τους τη μελλοντική διάλυση των σταθμών.

«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε οριστικά το διάταγμα που καθορίζει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιστρέψουμε στην πυρηνική ενέργεια», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ο νόμος για την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε έπειτα από την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ και με το οποίο οι Ιταλοί την είχαν αποκηρύξει.

Οι εργασίες κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας θα ξεκινήσουν το 2013 και η παραγωγή ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, σύφωνα με το υπουργείο.

Το διάταγμα που υιοθετήθηκε σήμερα καθορίζει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα επιλέγεται η τοποθεσία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας καθώς και τα μέτρα οικονομικής αποζημίωσης (πιο φτηνή ενέργεια, επιδότηση) για τις ζώνες που θα δεχθούν να κατασκευαστεί ένας σταθμός στην περιοχή τους.

Επιπλέον, το διάταγμα επιβάλλει στις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς να αναλαμβάνουν το κόστος της διάλυσής τους μόλις ολοκληρώνεται ο κύκλος τους, ενώ προβλέπει την δημιουργία στην Ιταλία ενός κέντρου επεξεργασίας αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου