Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Απεργία στις 24 Φεβρουαρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ


Δηλώσεις Σπ. Παπασπύρου.

Με 24ωρη γενική πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 24 Φεβρουαρίου κλιμακώνουν τα συνδικάτα την απάντησή τους στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, μετά τη σημερινή ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία που έχει ήδη κηρύξει η ΓΣΕΕ στις 24.2.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Στο μεταξύ, με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ και η απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων και το συλλαλητήριό τους ξεπέρασε τις προσδοκίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τις δυσκολίες που δημιουργούσε ο κακός καιρός.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας για τα κυβερνητικά μέτρα έκανε λόγο για ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές και κάλεσε τους συνδικαλιστές, να οργανώσουν τις αντιδράσεις με βασική μέθοδο την ενότητα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης, έκανε λόγο για ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που οδήγησαν στην απουσία των σωματείων του ιδιωτικού τομέα από το σημερινό πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για την ανακοπή του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το παρών στο δεύτερο ανάλογο ραντεβού στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολούθησε ένα μαζικό συλλαλητήριο από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Βουλή, όπου το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ παρέδωσε στα πολιτικά κόμματα το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στο δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί, η παρουσία στο απεργιακό συλλαλητήριο πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης που όπως φαίνεται παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων απέναντι σε ένα πρόγραμμα που κατά πολλούς θεωρείται πιλότος και για την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι την ίδια ώρα, απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιούσαν στο Σύνταγμα συνδικαλιστές και σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική ως κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική που οδηγεί σε αναδιανομή πλούτου σε βάρος των εργαζομένων.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να πληρώσουν την κρίση αυτοί που την δημιούργησαν και που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία και ταυτόχρονα φοροδιαφεύγουν μαζικά, ενώ προέβλεψε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα ανατραπεί.

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο.

Σημειώνεται επίσης, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης οι μισθοί απειλούνται, όχι μόνο με πάγωμα αλλά και με ονομαστική μείωση, που για κάποιους θα ξεπεράσει το 20%.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο περιορισμός της απασχόλησης στο δημόσιο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τους εργαζομένους γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου