Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ακριβαίνει το «εισιτήριο» για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Ρωσία, η οποία πρόκειται σύντομα να διαθέτει το μονοπώλιο στις πτήσεις προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS- ΔΔΣ), καρπό συνεργασίας 16 χωρών, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να αυξήσει την τιμή μεταφοράς των μη-Ρώσων αστροναυτών που θα επιβαίνουν στο διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos και η «ομόλογός» της η αμερικανική NASA, η οποία ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα αποσύρει τα διαστημικά της οχήματα, δεσμεύονται με μία συμφωνία μεταφοράς αστροναυτών για τα έτη 2009-2011.

«Έχουμε μία συμφωνία μέχρι το 2012 η οποία προβλέπει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά. Αλλά μετά; Συγγνώμη, αλλά οι τιμές θα είναι τότε τελείως διαφορετικές», δήλωσε ο επικεφαλής της Roskosmos Ανατόλι Περμίνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο, η νέα τιμή θα πρέπει όχι μόνο να καλύπτει το κόστος των εκτοξεύσεων, αλλά και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας. «Πρόκειται να θέσω το ζήτημα της μεταφοράς προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στη συνάντηση των επικεφαλής των διαστημικών υπηρεσιών στο Τόκιο», δήλωσε ο κ. Περμίνοφ.

Τον περασμένο Μάιο, η NASA υπέγραψε με τη Roskosmos μία συμφωνία ύψους 306 εκατομμυρίων δολαρίων για την μεταφορά με το διαστημόπλοιο Σογιούζ προς τον ΔΔΣ και την επιστροφή στη Γη, τεσσάρων αστροναυτών, εντός του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου