Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Αυξάνονται οι καταγγελίες παράνομου περιεχομένου

Σημαντικά αυξήθηκαν το 2009 οι καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταγγελιών πέρυσι έφτασε τις 1.778, σημειώνοντας αύξηση 149% συγκριτικά με τις αντίστοιχες καταγγελίες του 2008, που ήταν μόλις 715.

Από το σύνολο των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν όντως ως παράνομες με βάση την ελληνική νομοθεσία:

- Το 29% αφορά στην οικονομική απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών

- Το 20% αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων

- Το 15% αφορά στην παιδική πορνογραφία

- Το 16% αφορά στα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό είχαν το phishing ("ψάρεμα» προσωπικών δεδομένων με σκοπό την κλοπή οικονομικών στοιχείων).

- Σε μικρότερο ποσοστό αναφέρθηκαν εγκλήματα όπως η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, η εξύβριση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η απειλή.

Τέλος, αυξημένος ήταν και ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούσαν διαδικτυακά εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν μέσω των Συστημάτων Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Networks). Από το σύνολο του παράνομων καταγγελιών που έλαβε η SafeLine, το 20% αφορούσε ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Hi5, το ΥouΤube και το Μyspace, με το Facebook να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 85%.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέσω αυτών των ιστοσελίδων, αφορούσαν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών, την εξύβριση / συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ ένας μικρός αριθμός αφορούσε στην προτροπή σε αυτοκτονία και στο ρατσισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου