Η αύξηση της θερμοκρασίας και της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάνει τα δέντρα να μεγαλώνουν σήμερα με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από 200 χρόνια, δείχνει μελέτη στις ανατολικές ΗΠΑ.
Η παγκόσμια θέρμανση αφενός παρατείνει την αυξητική περίοδο των φυτών και τους επιτρέπει έτσι να αναπτύσσονται για περισσότερο χρόνο κάθε έτος.
Επιπλέον, η ανάπτυξη των φυτών επιταχύνεται από την αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο απορροφάται από τα φύλα και με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται σε ξύλο.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που προκαλούν την επιτάχυνση, καταλήγει η μελέτη στην έγκριτη αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Συντάξαμε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους αυτά τα δάση [της μελέτης] θα μπορούσαν να μεγαλώνουν ταχύτερα και στη συνέχεια απορρίψαμε τους μισούς από αυτούς» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Independent ο Τζέφρι Πάρκερ, οικολόγος δασών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Smithsonian στο Μέριλαντ.
Ο Πάρκερ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν για 20 χρόνια την ανάπτυξη των δέντρων σε 50 δειγματοληπτικές εκτάσεις με δέντρα διαφόρων ειδών. Το 90% των δειγμάτων εμφάνιζαν πολύ ταχύτερη αύξηση από ό,τι θα είχε προβλεφθεί με βάση το μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό -δύο με τέσσερις φορές πιο γρήγορα.
Μάλιστα δέντρα που εξετάστηκαν μεγαλώνουν σήμερα με το μεγαλύτερο ρυθμό από τότε που φύτρωσαν -εδώ και 225 χρόνια για τα πιο ηλικιωμένα δέντρα της μελέτης.
Σε σχέση με τι συνέβαινε πριν από 20 χρόνια, τα δάση που εξετάστηκαν παράγουν σήμερα επιπλέον μισό τόνο ξύλου ανά στρέμμα, υπολογίζουν οι ερευνητές.
Στη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα του δάσους είχε αυξηθεί κατά 12%, ενώ η αυξητική περίοδος είχε παραταθεί κατά 7,8 ημέρες.
Η τελευταία μελέτη φαίνεται να συμφωνεί με παλαιότερες προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει τη γεωργία και ίσως αυξήσει τη δασοκάλυψη, τουλάχιστον σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στην επιστημονική και πολιτική διαμάχη για το κατά πόσο τα δάση πρέπει να θεωρηθούν «απορροφητήρες» άνθρακα που πρέπει να προσμετρώνται στις εκπομπές άνθρακα κάθε χώρας.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου