Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Έξαρση εγκληματικότητας και στην Κρήτη

Ανησυχία και στην Κρήτη από την αύξηση των περιστατικών το 2009. Την αγανάκτηση της κοινωνίας για την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά με την έξαρση της εγκληματικότητας επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2009, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το ευτύχημα για την Κρήτη είναι ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα στις περιφέρειες, όπου οι εγκληματικές ενέργειες παρουσιάζουν μια πρωτοφανή έκρηξη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα στο νησί.

Προβλήματα, τα οποία είναι γνωστά σε όλους και περιλαμβάνουν από εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, μέχρι θρασύτατες ληστείες με μπουλντόζες και πάρα πολλά περιστατικά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κρήτη ότι υπάρχουν περιοχές εδώ που βρίσκονται ακόμη στο «κόκκινο» και χρίζουν ακόμη και της πραγματοποίησης εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο μέλλον.

Το γεγονός, πάντως, ότι η Κρήτη δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές της χώρας που κατέχουν την πρωτιά στην εγκληματικότητα είναι ένα στοιχείο ενθαρρυντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν στο Σώμα πάρα πολλά πράγματα και να ακολουθηθεί ένας άλλος σχεδιασμός στο άμεσο μέλλον.

Συναγερμός

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν αύξηση συγκεκριμένων αδικημάτων ακόμη και 400% σε ορισμένες περιοχές της χώρας!

Προκαλεί τρόμο η σκληρή αλήθεια των στατιστικών δεδομένων που ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Τον περασμένο Δεκέμβρη μόνο στην Αττική κατεγράφησαν 388 ληστείες, με άλλα λόγια σχεδόν 13 ληστείες την ημέρα κατά μέσο όρο.

Όσο για τις κλοπές-διαρρήξεις, έφτασαν το Δεκέμβριο τις 7.100 πανελλαδικά, δηλαδή τις 236 κλοπές την ημέρα κατά μέσο όρο.

Οι δείκτες δεν είναι καλύτεροι ούτε όταν αφορούν το οργανωμένο έγκλημα.

Εμπόριο ναρκωτικών, απάτες ύψους εκατομμυρίων ευρώ, εκβιασμοί, εμπόριο ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, εμπόριο όπλων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος φαίνεται πως είναι οι πιο επικερδείς δραστηριότητες των οργανωμένων συμμοριών, που λειτουργούν σε μαφιόζικη δομή.

Τα αδικήματα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το 2009 σε όλη τη χώρα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι τα εξής:

Ληστείες (42,97%), κλοπές οχημάτων (13,38%), κλοπές-διαρρήξεις (7,14 %), σεξουαλική εκμετάλλευση (67,18%), επαιτεία 52,25%.

Από τις 4708 ληστείες της περασμένης χρονιάς οι 365 έγιναν σε τράπεζες, οι 459 σε σούπερ μάρκετ και 133 σε πρατήρια καυσίμων.

Βέβαια, οι σημαντικότερες αυξήσεις σοβαρών εγκλημάτων καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά στις ληστείες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις εξής περιφέρειες:

Ήπειρο (αύξηση 162,5 %), Κεντρική Μακεδονία (105,26%), Θεσσαλία (100%), Δυτική Ελλάδα (87,72%).

digitalcrete

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου