Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Θα απαγορεύεται με νόμο ο τζόγος στο Διαδίκτυο

Nα αποφύγει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο κερδίζουν έδαφος εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Οργανισμός μπορεί να προσφέρει περισσότερα στα δημόσια ταμεία παραμένοντας στον έλεγχο του Δημοσίου, παρά με μια ad hoc μετοχοποίησή του. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η πτώση των αξιών στο Χ.Α., με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να διαπραγματεύεται κοντά στα 15 ευρώ - πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι ένα χρόνο πριν, που η μετοχή βρισκόταν σταθερά πάνω από τα 20 ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί πολύ σύντομα, εφόσον η κυβέρνηση φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή που θα απαγορεύει τον διαδικτυακό παράνομο τζόγο. Η ρύθμιση θα επιβάλει στις τράπεζες την απαγόρευση εκκαθάρισης συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών προς διαδικτυακούς τόπους που χρησιμοποιούνται για τυχερά παιχνίδια και οι οποίοι δεν διαθέτουν άδεια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα. Και κάτι τέτοιο δεν ισχύει για κανένα, ακόμη και για την περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλει πρόστιμα έως 60.000 ευρώ ανά περίπτωση, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανότητα φυλάκισης όσων παρανομούν. Ακόμη η ρύθμιση θα απαγορεύει τη διαφήμιση υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομίας. Πρόκειται για την επιτροπή την οποία ανακοίνωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία ποτέ δεν επισημοποιήθηκε, λόγω μη δημοσίευσής της στο ΦΕΚ.

Τέλος η ρύθμιση η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο, θα νομιμοποιήσει την πρόσφατη δικαιοπρακτική συμφωνία ΟΠΑΠ και πρακτόρων, επιβάλλοντας την υποχρεωτική υπογραφή απ' όλους εκείνους που το κράτος έχει διαθέσει στο παρελθόν άδεια λειτουργίας πρακτορείου Προ-Πο.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή μετοχοποίηση, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Πολλοί ωστόσο ισχυρίζονται πως το μπλοκ κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, μπορεί να σπάσει εύκολα, μόλις η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο συνειδητοποιήσει πλήρως την τραγική κατάσταση των οικονομικών του κράτους. «Οι σημερινές απόψεις μπορεί ν' αλλάξουν μέσα σε πέντε - έξι μήνες», λέει στέλεχος της αγοράς, σημειώνοντας ότι εμπρός στον κίνδυνο να μην καταβληθούν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, μια στροφή 180 μοιρών είναι πολύ πιθανή.

Και αυτό γιατί ο ΟΠΑΠ (μαζί με δύο - τρεις άλλες επιχειρήσεις δημόσιου συμφέροντος) θεωρείται η μόνη αξιόπιστη πηγή εσόδων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων των 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, σε μια τέτοια κίνηση η κυβέρνηση θα απεμπολήσει οριστικά το μονοπώλιό της στα τυχερά παιχνίδια με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου