Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πιο άνυδρη έγινε η Θεσσαλονίκη

Ελαφρώς θερμότερη φαίνεται ότι έγινε η Θεσσαλονίκη τον τελευταίο μισό αιώνα, καθώς οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν με ρυθμό 0,87 βαθμών Κελσίου ανά εκατονταετία μεταξύ 1959 και 2007, σύμφωνα με επεξεργασία στοιχείων, που κατεγράφησαν από το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας. Πάντως, την τελευταία πενταετία (2004-2009), η πόλη έγινε αισθητά πιο άνυδρη, καθώς οι ετήσιες βροχοπτώσεις περιορίστηκαν σημαντικά και έγιναν πιο ραγδαίες.

"Ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη είναι 0,87 βαθμοί/100 χρόνια, με μέση ετήσια τιμή τους 15,7 βαθμούς C. O ρυθμός αυτός δεν είναι ανησυχητικός, αν και υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ελλάδας, όπου η μέση θερμοκρασία τα τελευταία 50 χρόνια εμφανίζει ελαφρά μείωση, με σημαντική τάση ανόδου μόνο τα τελευταία 15 έτη", επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς.

Πάντως, συμπλήρωσε, αν και οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν κάθοδο στο διάστημα 1959-2007, σημαντική -της τάξης των 5,07 βαθμών Κελσίου/100 χρόνια- είναι η άνοδος στις μέσες ελάχιστες. Αυτό σημαίνει ότι μειώθηκε σημαντικά η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη νύχτα και τη μέρα.

Όπως εξηγεί ο κ.Μελάς, αν οι μετρήσεις κατέγραψαν κάποιο ανησυχητικό στοιχείο γενικά για την Ελλάδα, αυτό δεν είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας, η οποία δεν είναι σημαντική, αλλά η μεγάλη πτώση του λεγόμενου "υετού" (σ.σ. υετός αποκαλείται κάθε υδάτινη εναπόθεση στο έδαφος από βροχή, χιόνι, χιονόνερο ή χαλάζι). Συνολικά στην Ελλάδα, η παρατηρούμενη μέση μείωση του υετού είναι 1,9 χιλιοστά/έτος την τελευταία 40ετία.

Σε πολλούς δε, μετεωρολογικούς σταθμούς (π.χ., στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης), η μείωση του υετού συνδυάζεται με αύξηση της ραγδαιότητας των βροχών. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται έντονο στην Αθήνα τα τελευταία 15-20 χρόνια, όπου οι βροχές είναι συνολικά λιγότερες, αλλά αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό ημερών με ύψος βροχής, που υπερβαίνει τα 30 χιλιοστά (mm).

Στη Θεσσαλονίκη, ο μέσος υετός στην περίοδο 1959-2007 διαμορφώθηκε σε 579 mm. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία (2004-2009) ήταν αισθητά μειωμένος σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, στα 410 mm. Βέβαια, λόγω της βραχείας περιόδου παρατήρησης του φαινομένου (μόνο μια πενταετία), είναι δύσκολο να πει κάποιος με βεβαιότητα αν πρόκειται για γενικότερη τάση μείωσης των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλονίκη.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου