Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας μας βοηθά ώστε η τελειοποίηση της εμφυτεύσιμης τεχνητής καρδιάς, να αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Το όραμα της κατασκευής μιας μικρής πλήρως εμφυτεύσιμης τεχνητής καρδιάς ή μιας συσκευής με κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν τη χρησιμοποίησή της ακόμα και σε νεογνά, βρέφη και παιδιά δεν θεωρείται απλά εφικτό, αλλά αναμένεται να εφαρμοστεί σε κλινικές μελέτες στο πολύ εγγύς μέλλον’, τόνισε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Καρδιακής Ανεπάρκειας ο κ Σταμάτης Αδαμόπουλος, γγ της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας.
‘Ήδη , όπως συμπλήρωσε ο κ Αδαμόπουλος, η τεχνητή καρδιά που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στο 70% των ασθενών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ έχει ξεπεράσει τα 4 χρόνια λειτουργίας σε ορισμένους ασθενείς’.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ‘την τελευταία τετραετία οι συσκευές μηχανικής υποβοήθησης παλμικής ροής έχουν δώσει τη θέση τους σε συσκευές συνεχούς ροής, οι οποίες τείνουν να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά μιας άριστης ‘τεχνητής καρδιάς’. Κι αυτό γιατί είναι μικρότερες, προκαλούν λιγότερες λοιμώξεις και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Παράλληλα με την εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής, επιμηκύνουν σημαντικά και το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΜΕΚΑ κ Ιωάννης Νανάς ανέφερε ότι ‘ η ετήσια επιβίωση υπερβαίνει το 70% με τις νέες αυτές συσκευές συνεχούς ροής, ενώ η προηγούμενη γενιά συσκευών παλμικής ροής προσέφερε ετήσια επιβίωση περί το 50%’.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την κατηγορία ασθενών το προσδόκιμο ζωής για τους 12 μήνες (τον πρώτο χρόνο), χωρίς μηχανική υποστήριξη ή μεταμόσχευση, δεν υπερβαίνει το 25%.
Περισσότερες από 100 τεχνητές καρδιές έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου