Ακόμη δυσκολότερες μέρες έρχονται για τους Ελληνες διανειολήπτες το πρώτο τρίμηνο του 2010, διάστημα κατά το οποίο εκπρόσωποί τους προβλέπουν διπλασιασμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μιλώντας στον «Α» ο Βαγγέλης Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών - Δανειοληπτών, χαρακτήρισε ως καταστροφική την επόμενη χρονιά, ενώ για το διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος σημείωσε ότι θα γίνουν «τρομερά πράγματα», αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το 6% σήμερα θα αυξηθούν στο 13%, με συνέπεια νέα έκρηξη στον αριθμό των πλειστηριασμών ακινήτων.
Ηδη οι τελευταίοι έχουν εκτοξευτεί τη φετινή χρονιά στη Θεσσαλονίκη και το 2009 είναι με διαφορά το χειρότερο έτος από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Σημειώνεται μάλιστα ότι η κατάσταση χειροτέρεψε, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλιο ισχύει νόμος που απαγορεύει την τέλεση πλειστηριασμών για ποσά οφειλής μικρότερης των 200.000 ευρώ.
Πάνω από 3 ακίνητα κάθε μέρα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης μέχρι τις 30 του περασμένου Νοεμβρίου έγιναν 1.112 αιτήσεις για πλειστηριασμούς, όταν ολόκληρη την περσινή χρονιά ο αριθμός τους έφτασε τις 994 και την προπέρσινη τις 917. Δηλαδή τους πρώτους έντεκα μήνες της φετινής χρονιάς έβγαιναν στο «σφυρί» περίπου 3,3 ακίνητα την ημέρα, ενώ πέρσι όλο το χρόνο 2,7 και πρόπερσι 2,5. Ιδιαίτερα κακή περίοδος για τους δανειολήπτες ήταν και μεταξύ των ετών 1994 - 2000, αφού ο αριθμός των ετήσιων πλειστηριασμών ακινήτων κυμάνθηκε μεταξύ 818 - 942. Μεταξύ του 2001 και του 2006 παρατηρήθηκε μια σχετική βελτίωση της κατάστασης, αφού το μέγιστο νούμερο έφτασε στους 693 πλειστηριασμούς ακινήτων (2006) και το ελάχιστο τους 503 (2004). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 1993 στη Θεσσαλονίκη εκδικάστηκαν μόλις 39 υποθέσεις πλειστηριασμών ακινήτων.
Πιο ζοφερή η κατάσταση
Για ακόμη πιο άσχημη κατάσταση από αυτήν που αποτυπώνουν τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο κ. Κρητικός. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με μια απλή ματιά στα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο εκδικάζονται αιτήσεις πλειστηριασμών για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συνολικός αριθμός τους στην πόλη κυμαίνεται μεταξύ 2.000 - 2.500.
«Αν βέβαια ελεγχθούν και οι αιτήσεις διαταγών πληρωμών, κάτι που αποτελεί το πρώτο στάδιο πριν φτάσουμε στη διαδικασία της αίτησης για πλειστηριασμό, θα διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη αφορούσε φέτος περίπου 15.000 άτομα. Ολα αυτά δείχνουν μια κατάρρευση του οικονομικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία απέναντι στις παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές του τραπεζικού καρτέλ, το 2010 θα είναι μια καταστροφική χρονιά για τους δανειολήπτες», τόνισε ο κ. Κρητικός.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιοχής Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση - Χρουσαλά, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ό,τι φαίνεται, αφού δεν αποτυπώνουν απολύτως την πραγματικότητα τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων για πλειστηριασμούς, ωστόσο μόλις το 10% - 20% από αυτούς εκτελείται. «Δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά κι έτσι οι περισσότεροι πλειοδότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κινήσουν τη διαδικασία εκτέλεσης πλειστηριασμού. Μόλις το 10% - 20% από τις αιτήσεις στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εκτελείται. Πάντως, σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι, παρά την ισχύ του νόμου του περασμένου Ιουλίου, αυξήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για πλειστηριασμούς», ανέφερε η κ. Μπιλίση - Χρουσαλά.
Λιγότερες συναινετικές προσημειώσεις
Σημαντική μείωση του αριθμού των συναινετικών προσημειώσεων, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 30%, δείχνουν τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου ο αριθμός τους έφτασε τις 13.918, όταν πέρσι έγιναν 21.301. Οπως υποστήριξαν στον «Α» στελέχη τραπεζών, η μείωση του αριθμού των συναινετικών προσημειώσεων σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στη μείωση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων. Από τη μια πλευρά πλέον το ενδιαφέρον των δανειοληπτών είναι μικρότερο και από την άλλη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορηγούν με μεγαλύτερη φειδώ τα στεγαστικά δάνεια, αφού ελέγχουν με περισσότερη προσοχή τα στοιχεία των αιτούντων, ώστε να μειωθούν οι επισφάλειες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου