Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

«Ελληνική αποικία» εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο


Από τις αρχές του νέου έτους ξεκινά στη χρηματιστηριακή αγορά PLUS του Λονδίνου η διαπραγμάτευση των μετοχών της μεγαλύτερης κρητικής εταιρείας επενδύσεων ακινήτων Cretan Group Plc, μετά την επίσημη κατάθεση του φακέλου εισαγωγής. Η ελληνική εταιρεία διαχειρίζεται ακίνητα συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ με συνολικό εμβαδόν 3,1 εκατομμυρίων τ.μ..

Το χρηματιστήριο PLUS στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν το μοναδικό ευρωπαϊκό με θετικό κλείσιμο στη διάρκεια του 2008. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικές εταιρείες με ακόμα υψηλότερες φιλοδοξίες, όπως η μεγαλύτερη εταιρεία real estate του Κουβέιτ, η Rak Real Estate, η οποία εισήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο με κεφαλαιοποίηση 640 εκατομμυρίων λιρών. Η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου χαρακτηρίζεται από πολλούς ως πεδίο δράσης πιο έμπειρων επενδυτών, ακόμα και σε σύγκριση με το γνωστό AIM. Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι σε μια σύγκριση κόστους εισαγωγής εταιρειών στα χρηματιστήρια της Βρετανίας η αγορά PLUS εμφανίζεται φθηνότερη έως και 5 φορές από το ΑΙΜ, ενώ είναι αρκετά φθηνότερη και από το ελληνικό ΧΑΑ.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η εισαγωγή της Cretan Group στην αγορά PLUS αυξάνει κατακόρυφα το προφίλ της εταιρείας, οι κινήσεις της οποίας έχουν ήδη προκαλέσει ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η εισαγωγή της εταιρείας του προέδρου και βασικού μετόχου Γιώργου Βλαμάκη επιτεύχθηκε υπό την καθοδήγηση των συμβούλων εισαγωγής της Axiom Capital, εταιρείας με έδρα στο Λονδίνο γνωστής για την προώθηση ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Έχοντας ήδη επιτύχει μια ακόμα εισαγωγή ελληνικής εταιρείας ακινήτων, της Alexander, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Μιχαηλίδη από τη Θεσσαλονίκη, άλλες τέσσερις εταιρείες από διάφορους ανερχόμενους κλάδους προετοιμάζονται για εισαγωγή, με τις δύο στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Η προηγούμενη εισαγωγή σημειώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες και αφορούσε την ICTV, θυγατρική εταιρεία των Ευρωσυμβούλων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παρατηρητές, η Axiom Capital ετοιμάζει μία «ελληνική αποικία» εξωστρεφών εταιρειών στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου