Αλλο ένα ζώο -και μάλιστα το πρώτο μη σπονδυλωτό που ανακαλύφθηκε ποτέ- έρχεται να προστεθεί στον ολοένα και πιο μακρύ κατάλογο των ζωντανώνΠως φτιάχνουν σπίτια τα χταπόδια στο βυθό που αποδεικνύονται αρκετά έξυπνα για να χρησιμοποιούν εργαλεία από το περιβάλλον τους για κάποιο σκοπό.
Πρόκειται για τα χταπόδια, τα οποία, όπως διαπίστωσαν -ξελιγωμένοι από τα γέλια μέσα στο βυθό, όπως είπαν- Αυστραλοί επιστήμονες, αρπάζουν σπασμένες καρύδες που βρίσκουν στο βυθό και αρχίζουν να τρέχουν βολίδα μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο όπου τις συγκεντρώνουν και κάποια στιγμή, όταν χρειάζονται προστασία, κρύβονται μέσα στο νέο σπίτι τους!
Η ανακάλυψη, με την χρήση υποθαλάσσιου βίντεο, έγινε από ερευνητές του Μουσείου Βικτόρια της Αυστραλίας, υπό τον δρα Μαρκ Νόρμαν, και δημοσιεύτηκε στο
περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το Live Science.
Είναι, κατά τους ερευνητές, η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η χρήση εργαλείων από τα χταπόδια και γενικότερα από οποιοδήποτε μη σπονδυλωτό ζώο. Μέχρι τώρα τα χταπόδια -που γενικά θεωρούνται αρκετά έξυπνα- είχαν παρατηρηθεί απλώς να χρησιμοποιούν διάφορα ακίνητα αντικείμενα ως καταφύγιό τους.
"Κόντεψα να πνιγώ από τα γέλια, όταν το είδα για πρώτη φορά. Κατάλαβα ότι κάτι σκόπευε να κάνει, αλλά δεν περίμενα να αρπάξει το κέλυφος της καρύδας και να το βάλει στα πόδια μαζί με αυτό", δήλωσε ο ερευνητής δρ. Τζούλιαν Φιν.
Η έρευνα και η βιντεοσκόπηση των χταποδιών (του είδους Amphioctopus marginatus) διήρκεσε πολλά χρόνια (από το 1999 έως το 2008), στα ανοιχτά των ακτών των νήσων Μπαλί και Σουλαβέζι της Ινδονησίας. Σε τέσσερις περιπτώσεις εντοπίστηκαν χταπόδια να χρησιμοποιούν κελύφη από φαγωμένες καρύδες (που είχαν πετάξει άνθρωποι στη θάλασσα) για να μείνουν μέσα σε αυτά.
Μάλιστα, τα χταπόδια χρησιμοποιούσαν τα πόδια τους για να ξεχώσουν κελύφη που ήταν χωμένα μέσα στο βυθό. Έπειτα, τα χταπόδια τοποθετούσαν τα κελύφη προσεκτικά στο βυθό με το άνοιγμα της σπασμένης πλευράς προς τα πάνω, καθάριζαν το εσωτερικό τους από τη λάσπη του βυθού, που είχε εισχωρήσει στα κελύφη και μετά χώνονταν μέσα σε αυτά.
Τα χταπόδια μετέφεραν κάτω από το σώμα τους τις καρύδες μέχρι 20 μέτρα, από το σημείο όπου τις βρήκαν αρχικά και μάλιστα με ταχύτητα που εξέπληξε τους επιστήμονες, πιθανώς επειδή όταν κουβαλάνε κάτι, τα χταπόδια αισθάνονται ευάλωτα από τους εχθρούς τους και θέλουν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με το κουβάλημα, για να νιώσουν πιο ασφαλή.
Το πιο απίστευτο είναι ότι αν τα χταπόδια έχουν μόνο το ένα μισό της καρύδας, απλώς το αναποδογυρίζουν και χώνονται κάτω από αυτό. Αν όμως είναι αρκετά τυχερά για να βρουν και τα δύο κομμάτια της σπασμένης καρύδας, τότε χώνονται στο ένα μισό και μετά τοποθετούν από πάνω το άλλο μισό, ώστε τα δύο κομμάτια να εφαρμόζουν μια χαρά όπως ήταν η αρχική καρύδα πριν σπάσει και έτσι το χταπόδι είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα σε αυτήν!
Η χρήση εργαλείων κάποτε εθεωρείτο αποκλειστικά ανθρώπινη ικανότητα, όμως σιγά-σιγά οι επιστήμονες παρατηρούν ανάλογη συμπεριφορά σε όλο και περισσότερα ζώα (πίθηκοι, δελφίνια, ελέφαντες, κοράκια κ.α.). Ως εργαλείο θεωρείται κάτι που το ζώο μεταφέρει και κάποια στιγμή χρησιμοποιεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό - και το χταπόδι πλέον ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ανακύπτει πλέον το ερώτημα αν αυτή η έξυπνη συμπεριφορά των χταποδιών είναι σημάδι μαθησιακής ικανότητας ή κληρονομημένη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου