Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

«Πόσο πονούσα που η μαμά με έδινε σε άνδρες»

«ΠΟΣΟ πονούσα που η μαμά μού φορούσε τακούνια, με πήγαινε στην Ομόνοια και με έδινε στους άνδρες. Είμαι χαρούμενη γιατί η Ειρήνη (σ.σ.: η μαμά) είναι στη φυλακή», έλεγε η 13χρονη Μαρία στις πρώτες συζητήσεις που είχε με την παιδοψυχίατρο που την παρακολουθούσε, επιχειρώντας να περιγράψει τις σκηνές της κακοποίησής της.

«Η Μαρία ανέλαβε τον κίνδυνο να τα πει όλα μόνη της», είπε η κ. Παρσένια Παπανικολάου, παιδοψυχίατρος- ψυχαναλύτρια στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», καταθέτοντας στη δίκη για την αποκαλούμενη «υπόθεση παιδεραστίας στο Ίλιον». Η μάρτυρας, στηριζόμενη στις συναντήσεις και τις επαφές που είχε με τα παιδιά αυτής της ιστορίας, σκιαγράφησε τα πορτρέτα των ανήλικων πρωταγωνιστών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε πολύ μικρή ηλικία.

«Η μικρή, που την επισκέφθηκα στο σχολείο της, διαπίστωσα ότι κάνει τεράστιες προσπάθειες για να διαγράψει το παρελθόν, αλλά δεν μπορεί μόνη της. Ο αδερφός της, τον οποίο έδερνε ο κατηγορούμενος σύντροφος της μητέρας της, παρουσιάζει μεγάλη επιθετικότητα, τρέχει διαρκώς πέρα- δώθε σαν να μη μπορεί να ακουμπήσει πουθενά», είπε η κ. Παπανικολάου, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το αγόρι να παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά στην εφηβεία του.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά της οικογένειας, που η κατηγορούμενη για μαστροπεία μητέρα «φιλοξενούσε» στο σπίτι της, η παιδοψυχίατρος επεσήμανε ότι απαιτείται ειδική παρακολούθηση σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή της κατάθεσής της, σύμφωνα με την οποία, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, το αγόρι της δεύτερης οικογένειας φάνηκε ότι γνώρισε για πρώτη φορά φροντίδα στη ζωή του όταν μπήκε στη μονάδα τεχνητού νεφρού από τους ανθρώπους του νοσοκομείου!

Η κ. Παπανικολάου, απευθυνόμενη στους δικαστές, επεσήμανε την ανάγκη για τη λειτουργία ενός δικτύου προστασίας κακοποιημένων παιδιών, λέγοντας ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ξενώνα υποδοχής των κακοποημένων παιδιών. Στην ιστορία αυτών των παιδιών φάνηκε περίτρανα η απουσία τέτοιων δομών. Αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος γι΄ αυτά τα παιδιά, η πορεία τους θα είναι φθίνουσα...».

ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου