Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Πάνω από 1 εκ. θέσεις εργασίας χάθηκαν στην ΕΕ το γ’ τρίμηνο

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στην ΕΕ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, εκ των οποίων περισσότερες από 700.000 στη ζώνη του ευρώ, παρά την οικονομική ανάκαμψη, δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται μειώθηκε κατά 0,5% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή κατά 1.019 εκατομμύριο και 712.000 αντίστοιχα.

Είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης της απασχόλησης στην ΕΕ, μολονότι η ζώνη του ευρώ και η ΕΕ εξήλθαν κατά το τρίτο τρίμηνο από τη χειρότερη οικονομική ύφεση που αντιμετώπισαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη ζώνη του ευρώ υπήρξε αύξηση 0,4% του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέλθει σε 9,5% φέτος, σε 10,7% το ερχόμενο έτος και 10,9% το 2011 στη ζώνη του ευρώ.

Σε όλους τους τομείς της οικονομίας (γεωργία, βιομηχανία, κατασκευαστικά έργα, εμπόριο και μεταφορές, οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες» καταγράφηκε μείωση της απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο, με εξαίρεση τον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της υγείας και της παιδείας, διευκρινίζει η Eurostat.

Το τρίτο τρίμηνο, 221,6 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στην ΕΕ, εκ των οποίων 144,8 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου