Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Το Άμπου Ντάμπι σώζει το Ντουμπάι

Το Άμπου Ντάμπι προσφέρει βοήθεια ύψους 10 δις δολαρίων στο Ντουμπάι, προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος των 4.1 δις δολαρίων της γιγάντιας κρατικής κατασκευαστικής εταιρίας Nakheel του Εμιράτου.
Η ανακοίνωση του Ντουμπάι στις 25 Νοέμβρη, ότι θα ζητούσε από τους πιστωτές του Dubai World και της Nakheel να καθυστερήσει η αποπληρωμή μέρους του χρέους για έξι μήνες, είχε αναβιώσει τους φόβους για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές. Χαρακτηριστικά, στην Ευρώπη, τα κύρια χρηματιστήρια κατέγραψαν την Πέμπτη τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια πτώση των τελευταίων επτά μηνών, ενώ τις μεγαλύτερες συγκριτικά απώλειες παρουσίασαν οι τράπεζες και εταιρίες με επιχειρηματική ή μετοχική σχέση με το Εμιράτο, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν για την έκθεση τραπεζών στο χρέος του Ντουμπάι, παγκόσμιο κέντρο επενδύσεων, καθώς και το ενδεχόμενο «ντόμινο» χρεοκοπιών στις αναδυόμενες αγορές.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε κάνει βουτιά πάνω από 7%.
Οι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν σήμερα πως πρόκειται να αποπληρώσουν το χρέος 4,1 δισ. δολαρίων του κλυδωνιζόμενου οικονομικά κατασκευαστικού γίγαντα Nakheel που λήγει σήμερα, έπειτα από την χρηματική ένεση 10 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι.

i-diadromi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου