Σάββατο 15 Μαΐου 2010

40 εκατ. δολάρια στοιχίζει κάθε χρόνο η διαφθορά στην Βραζιλία

Η διαφθορά στοιχίζει στην οικονομία της Βραζιλίας σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια κάθε έτος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών του Σάο Πάολο (FIESP).

Το μέσο κόστος της διαφθοράς, που είναι αρκετά διαδεδομένη στην χώρα, κυμαίνεται από το 1,38% ως το 2,30% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ή από 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια ως 38,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η έρευνα, η οποία αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η διαφθορά υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας.

"Το εξαιρετικά υψηλό κόστος της διαφθοράς εμποδίζει την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας και υπονομεύει τη δυνατότητα προσφοράς στον λαό καλύτερων οικονομικών συνθηκών και κοινωνικής ευημερίας", προσθέτει η έκθεση, που τονίζει ότι "τα χρήματα της διαφθοράς δεν επενδύονται σε παραγωγικές δραστηριότητες".

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η διαφθορά τους εμποδίζει από το να αποκτήσουν "καλύτερη υποδομή και πιο σταθερό επιχειρηματικό κλίμα."

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αν η Βραζιλία βρισκόταν ανάμεσα στις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες, το κατακεφαλήν ΑΕΠ θα αυξανόταν από 7.954 δολάρια (το 2008) σε 9.184 δολάρια.

Για το έτος 2009 η Βραζιλία βρίσκεται στην 75η θέση στα ζητήματα διαφθοράς σε έναν κατάλογο με 180 χώρες ο οποίος έχει συνταχθεί από την ΜΚΟ Transparency International.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου