Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Κανείς ανυπότακτος από το 2012

Νέο νομικό πλαίσιο όσον αφορά στους ανυπότακτους, τους φυγόστρατους και τους αντιρρησίες συνείδησης, με στόχο το 2012 να μην υπάρχει κανένας στις σειρές κατάταξης στρατεύσιμων, ετοιμάζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τον οποίο, παρότι παρατηρείται μείωση στον αριθμό των ανυπότακτων, εξακολουθεί να παραμένει σε “υψηλά επίπεδα”.




Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” (15/05), που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, περισσότεροι από 30.000 είναι σήμερα οι ανυπότακτοι.

Ο ακριβής αριθμός τους για το 2009 είναι 30.878 και είναι μειωμένος κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2008, οπότε οι ανυπότακτοι έφθαναν τους 33.894.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον κ. Βενιζέλο και που αποτελεί απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι κυριότερες αιτίες που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των ανυπότακτων είναι :

* Η δυνατότητα εξαγοράς του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων, έπειτα από προηγούμενη εκπλήρωση θητείας τουλάχιστον 45 ημερών, από άτομα (στρατεύσιμους και ανυπότακτους) που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

* Η δυνατότητα χορήγησης ή θεώρησης διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού και η ελεύθερη είσοδος στη χώρα για χρονικό διάστημα 30 ημερών ανά έτος, χωρίς να προβλέπονται διαδικασίες έγκρισης της εισόδου και ελέγχου της μη υπέρβασης του ανωτέρω διαστήματος.

* Η κτήση της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού από στρατεύσιμους και ανυπότακτους έπειτα από μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό για 11 συνεχόμενα έτη, ή βιοποριστικής εγκατάστασης και κατοικίας στο εξωτερικό για επτά συνεχόμενα έτη. * Οι κυρώσεις στην πράξη δεν είναι πλέον ποινικές, αλλά διοικητικές.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου