Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Έκρηξη σε μονάδα παραγωγής εκρηκτικών στη Βουλγαρία

Τέσσερις τραυματίες, ο ένας από τους οποίους μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο της Σόφιας, με τραύματα στο μάτι, είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε μονάδα παραγωγής και μεταποίησης εκρηκτικών υλών, κοντά στην πόλη Βίντιν, στη βορειοδυτική Βουλγαρία.

Όπως δήλωσαν στα βουλγάρικα μέσα ενημέρωσης τοπικοί φορείς, η πυρκαγιά ξέσπασε αργά χθες το βράδυ, για άγνωστους- μέχρι στιγμής- λόγους, στο εργοστάσιο «Μιντζούρ».

Την ώρα της πρώτης έκρηξης, από το σύνολο των 150 εργατών που απασχολούνται στη μονάδα, υπήρχαν μόλις 8-10 άτομα στο χώρο, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Η πυρκαγιά προκάλεσε σειρά εκρήξεων, οι οποίες προκάλεσαν πανικό και τρόμο στους 800 κατοίκους του διπλανού χωριού «Γκόρνι Λομ».

Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Καλίν Βούτσκοφ, η τρινιτροτολουόλη και οι υπόλοιπες εκρηκτικές ύλες βιομηχανικής χρήσεως, οι οποίες παράγονταν στη μονάδα, συνεχίζουν να προκαλούν -και σήμερα το πρωί- εκρήξεις, καθιστώντας από δύσκολη έως αδύνατη κάθε προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Ωστόσο, οι τακτικές μετρήσεις στην ατμόσφαιρα δεν «περιέχουν» ενδείξεις μόλυνσης που να δικαιολογούν την εφαρμογή των σχεδίων εκκένωσης του χωριού, σύμφωνα με τον διοικητή της περιφέρειας Βίντιν Πλάμεν Στέφανοφ.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Άμυνας, Βαλεντίν Ράντεφ, σε δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους», εκτίμησε πως η πιθανότερη εκδοχή για τις εκρήξεις, είναι η πυροδότηση των εκρηκτικών υλικών από σπίθα, η οποία προκλήθηκε από τεχνική βλάβη σε κάποιο από τα μηχανήματα της μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου