Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Αναμένουν χτύπημα της Αλ Κάιντα οι ΗΠΑ

Βέβαιη θεωρούν οι αρχηγοί της CΙΑ και του FΒΙ μια νέα τρομοκρατική απόπειρα της Αλ Κάιντα εναντίον των ΗΠΑ ως τον Ιούλιο.

Ενημερώνοντας χθες επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, οι επικεφαλής των δύο μυστικών υπηρεσιών, ο Λίο Πανέτα της CΙΑ και ο Ρόμπερτ Μιούλερ του FΒΙ ξεκαθάρισαν ότι η απειλή από την Αλ Κάιντα εντός των προσεχών 3-6 μηνών είναι υπαρκτή και σοβαρή.

«Αυτό που με κρατάει ξύπνιο τις νύκτες είναι ότι ως το καλοκαίρι η Αλ Κάιντα, οι σύμμαχοί της και οι πυρήνες της μπορούν άνετα να χτυπήσουν τις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανέτα, τονίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει υιοθετήσει νέες μεθόδους ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα τα σχέδιά της.

Εκτίμησε ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει απο φασίσει να μην πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με πολλά μέλη, αλλά να χρησιμοποιεί μεμονωμένα άτομα χωρίς ύποπτο παρελθόν σε επιθέσεις μικρότερης κλίμακας.


Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα της αλλαγής αυτής την απόπειρα που σημειώθηκε στο αεροσκάφος της Delta Αirlines ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 από τον νεαρό Νιγηριανό Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος δεν είχε ιστορικό συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και είχε στην κατοχή του αμερικανική βίζα.

«Η κύρια απειλή, τη στιγμή αυτή, δεν είναι μια ενδεχόμενη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, σαν εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Είναι το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα βρίσκει συνεχώς νέες μεθόδους για επιθέσεις, που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τις δικές μας μυστικές υπηρεσίες» είπε ο «τσάρος» όλων των υπηρεσιών Ασφαλείας των ΗΠΑ Ντένις Μπλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου