Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Η ιστορία του Χριστόφορου Κολόμβου στο ΚΘΒΕ

Εικόνες, ιστορικές αναφορές και παραλληλισμοί, πολιτικά σχόλια και αναγωγές, η πολιτική ιστορία του κόσμου - ίσως και η προσωπική ιστορία όλων μας συνθέτουν την ιστορία του Χριστόφορου Κολόμβου, όπως την έγραψε ο κορυφαίος σύγχρονος συγγραφέας Ντάριο Φο και την παρουσιάζει από μεθαύριο στο Βασιλικό Θέατρο το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.


"Η Ισαβέλλα , τρεις καραβέλες κι ένας παραμυθάς" είναι ο τίτλος του έργου του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1997) Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο, που ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα και μετάφραση του Κωστή Σκαλιόρα.Πρόκειται για την ιστορία του Χριστόφορου Κολόμβου, μέσα από την ανήσυχη ματιά του Ιταλού συγγραφέα.

"Ο Ντάριο Φο διηγείται, με τον δικό του αμίμητο τρόπο, την ιστορία του Χριστόφορου Κολόμβου. Χειμαρρώδης, γενναιόδωρος, απολαυστικός. Οξυδερκής, καυστικός, ανατρεπτικός. Βαθιά πολιτικός. Ενοχλητικός. Θεατρίνος και γελωτοποιός. Ξετυλίγει το κουβάρι μιας 'γνωστής' ιστορίας και ανάγει ένα λησμονημένο 'παραμύθι' σε προβληματισμό ενός σύγχρονου πολίτη. Γιατί το ταξίδι του Κολόμβου μπορεί να είναι, εντέλει, η διαδρομή του καθενός μας. Το παραμύθι της δικής μας ζωής. Το όνειρό μας," τονίζει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης της παράστασης του ΚΘΒΕ Γιάννης Ρήγας .

Στην παράσταση μετέχει πολυμελής ομάδα ηθοποιών του ΚΘΒΕ (περί τα 20 άτομα) με επικεφαλής τον Κώστα Σαντά (ηθοποιός- Κολόμβος) , τον Φούλη Μποουντούρογλου (Λαός, σοφός, πατήρ Ντιέγκο), Νίκο Κολοβό (βασιλιάς Φερδινάνδος) , Πολυξένη Σπυροπούλου (βασίλισσα Ισαβέλλα) κ.α, καθώς και έντεκα μαθητές της Δραματικής σχολής του ΑΠΘ .

Τα σκηνικά είναι του Κένι Μακ Λέναν , τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα και η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Ρήγας μετείχε (ως νεαρός ηθοποιός) στο πρώτο ανέβασμα του έργου στην Ελλάδα το 1974 από το θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Το έργο θα ανεβαίνει από την μεθαυριανή του πρεμιέρα (5/2/2010) στο Βασιλικό θέατρο κάθε Τετάρτη στις 7 μ.μ, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 μ.μ , Σάββατο στις 6 και τις 9 μ.μ και Κυριακή στις 7 μ.μ.

Τα εισιτήρια στοιχίζουν 20 , 15 και 12 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου