Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Οι βροχές «εξαφάνισαν» αποτυπώματα δεινοσαύρων στη Βολιβία

Περίπου τριακόσια αποτυπώματα από δεινόσαυρους εξαφανίστηκαν εξαιτίας των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων.

Περίπου 300 απολιθωμένα αποτυπώματα από δεινόσαυρους, ηλικίας 65 εκατομμυρίων ετών, εξαφανίστηκαν από παλαιοντολογικό πάρκο που βρίσκεται στην κεντρική Βολιβία εξαιτίας των κατολισθήσεων και της διάβρωσης του εδάφους που προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο διευθυντής του πάρκου.

Τα αποτυπώματα αυτά τιτανοσαύρων -γιγάντιοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι (μήκούς 10 με 15 μέτρων) της Κρητιδικής Περιόδου- υπήρχαν σε πετρώδες τοίχωμα, τμήμα του οποίου μήκους 80 μέτρων κατέρρευσε την Τρίτη, λόγω της αστάθειας του εδάφους της περιοχής και της πρόσφατης κακοκαιρίας.

«Χάσαμε 300 αποτυπώματα», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Ουίλμερ Αστέτ, διευθυντής του πάρκου «Parque Cretacio», το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Σούκρε και θεωρείται ως μία από τις σπουδαιότερες παγκοσμίως τοποθεσίες με απολιθωμένα αποτυπώματα δεινοσαύρων.

Στο πάρκο αυτό υπάρχουν περίπου 5.000 αποτυπώματα από 300 ξεχωριστά είδη δεινοσαύρων. Η πλειοψηφία από τα απολιθώματα αυτά βρίσκεται σε ένα τεράστιο αργιλώδες τοίχωμα μήκους άνω των 1,2 χιλιομέτρων.

Η συντήρηση όλου αυτού του τοιχώματος μπορεί να στοιχίζει έως και 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σημείωσε ο διευθυντής του πάρκου. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζονται μέτρα για να αποφευχθεί η πρόκληση περισσότερων βλαβών στο πάρκο.

Οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων σε πέντε επαρχίες στην ανατολική και κεντρική Βολιβία προκάλεσαν το θάνατο 10 ανθρώπων και οι πληγέντες από τις πλημμύρες υπολογίζονται σε 22.000, σύμφωνα με απολογισμό της κυβέρνησης, η οποία κήρυξε στις περιοχές που επλήγησαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου