Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το μαγικό εργοστάσιο του "Mr Christmas"




Τον γνωρίζει όλη η Ευρώπη, τώρα τον εμπιστεύεται και η Ελλάδα. Στον κύκλο του τον αποκαλούν «Mr. Christmas» και όχι άδικα, αφού είναι υπεύθυνος για τους εντυπωσιακούς χριστουγεννιάτικους στολισμούς των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δρόμων και των σημαντικότερων πλατειών της Γηραιάς Ηπείρου. Και ποιος δεν έχει θαυμάσει τους στολισμούς της παγωμένης Αυστρίας, του Βερολίνου, του Λονδίνου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Ελλάδα οι στολισμοί μόνο του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι αρκετοί για να καταλάβει κανείς ποιος ακριβώς είναι ο επιχειρηματίας Γιάννης Παλαιοχωρινός. Φωτάκια, δέντρα, μπάλες, φωτιζόμενοι άγγελοι και Αϊ-Βασίληδες είναι μόνο λίγα από τα αντικείμενα που κάθε χρόνο κατασκευάζει με αγάπη και μεράκι ο Θεσσαλονικιός κατασκευαστής. Για εκείνον, μάλιστα, Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μία φορά τον χρόνο αλλά κάθε μέρα, γιατί οι παραγγελίες που συνεχώς δέχεται στο εργοστάσιό του από την Ευρώπη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα απαιτούν από εκείνον πολλή δουλειά και αφοσίωση.
πρόλογος

Η «Espresso της Κυριακής» ταξίδεψε μέχρι τη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον «Mr. Christmas» και να ξεναγηθεί στο εργοστάσιο, όπου γεννιούνται η μαγεία και η λάμψη του χριστουγεννιάτικου άστρου, το οποίο γίνεται πόλος έλξης εκατοντάδων δημάρχων και διακοσμητών που αναζητούν κάθε χρόνο πρωτοποριακά σχέδια και αξεπέραστη ποιότητα.

«Εχουμε αντιπροσώπους σε όλη την Ευρώπη, ενώ δουλειά μας βλέπετε και στο 80% των ελληνικών δήμων» αναφέρει ο Γιάννης Παλαιοχωρινός, η επαγγελματική ζωή του οποίου είναι γεμάτη από φως και χρυσόσκονη από το 1987. «Ολα ξεκίνησαν όταν μου πρότεινε ένας φίλος μου να του φτιάξω μια σειρά από χριστουγεννιάτικα φωτάκια ως ηλεκτρολόγος μηχανικός που είμαι. Αρχισα να ασχολούμαι, ώσπου τελικά τα κατάφερα και μάλιστα με εεπιτυχία, αφού έπειτα από αυτά άρχισα να φτιάχνω και άλλα, μέχρι που το έκανα επάγγελμα. Στην αρχή έκανα μόνος μου τη δουλειά, μετά όμως επιβαλλόταν να έχω και βοηθούς, καθώς οι παραγγελίες ήταν τόσες που μόνος μου δεν μπορούσα πλέον να αντεπεξέλθω» μας λέει.

Αυτό ήταν μόνον η αρχή, γιατί λόγω της εξαιρετικής δουλειάς του άρχισε να τον γνωρίζει όλο και περισσότερος κόσμος, που τον πλησίαζε προκειμένου να φτιάξει διάφορα αντικείμενα που σχετίζονταν πάντα με το εορταστικό κλίμα.

«Σιγά-σιγά άρχισα να φτιάχνω κι άλλα αντικείμενα για εξωτερικούς χώρους και άλλα είδη από φωτάκια, όπως φωτοσωλήνες. Τελικά κατάφερα και μπήκα σε μια αγορά που ούτε και εγώ ο ίδιος δεν το πίστευα, γιατί άρχισα να έχω παραγγελίες και από το εξωτερικό».

Το μικρό εργαστήρι του 1987 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Παλαιοχωρινός κατάφερε με τα χρόνια να το μετατρέψει σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο χριστουγεννιάτικων αντικειμένων. Το μαγικό ραβδί των γιορτών αλλά και το ελληνικό ταμπεραμέντο του τον βοήθησαν όχι απλώς να εξελιχθεί σε έναν καλό δημιουργό, αλλά τον έφτασαν στο σημείο να ανταγωνίζεται σήμερα επάξια τους κορυφαίους στο είδος Κορεάτες που βλέπουν την εταιρεία Fotodiastasi του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία ως απειλή.

«Κάθε χρόνο μαζί με τους σχεδιαστές μου δημιουργούμε τη μόδα της επόμενης χρονιάς. Προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, ώστε να αντεπεξερχόμαστε στα γούστα των απαιτητικών Ευρωπαίων που αναζητούν εκτός από ποιότητα και πρωτότυπα σχέδια» συμπληρώνει.

Και ποιος δεν έχει δει τις φωτεινές γιρλάντες που διακοσμούν τις φωτιζόμενες κολόνες των δρόμων και τα δέντρα ή ακόμα τα λαμπιόνια που υπάρχουν στις πλατείες των δήμων;

«Κατασκευάζουμε τα πάντα από την αρχή. Υπάρχουν άτομα που ασχολούνται αποκλειστικά με τα φώτα. Ατομα που δημιουργούν τους σκελετούς των δέντρων, των αγγέλων, των Αϊ-Βασίληδων, των ελαφιών και άλλων αντικειμένων. Εκτός από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης έχουμε και στη Βουλγαρία, αφού οι απαιτήσεις είναι πάρα πολλές. Δεν φεύγει τίποτε από εδώ αν δεν το έχω ελέγξει πρώτα εγώ. Πρέπει να είμαι σίγουρος για την ποιότητα της κατασκευής» δηλώνει.

Από τώρα, μάλιστα, ο Γιάννης Παλαιοχωρινός και το εξειδικευμένο συνεργείο του έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους αντιπροσώπους τους που ήδη ετοιμάζουν τις παραγγελίες για τις γιορτές του 2010, οι οποίες αναμένεται να είναι ακόμη πιο λαμπερές. Ο «Mr. Christmas» έχει βάλει τα δυνατά του να αφήσει για τα καλά τη σφραγίδα του στις λαμπερές γιορτές των Χριστουγέννων.

espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου