Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

“Ναι” σε πράσινο φόρο λένε οι Θεσσαλονικείς

Ενήμεροι και συνειδητοποιημένοι ως προς τη σοβαρότητα του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πρόθυμοι να υποστούν ακόμα και οικονομικές θυσίες για να συμβάλλουν στη σωτηρία του περιβάλλοντος, είναι οι Θεσσαλονικείς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της “Interview” για λογαριασμό της “ΜτΚ”, με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, σε δείγμα 453 ατόμων άνω των 18 ετών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης οι δύο στους τρεις Θεσσαλονικείς θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν έναν ειδικό “πράσινο φόρο” για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων, τη διάδοση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για άλλες συναφείς δράσεις.
Το 66,7% των ερωτηθέντων δηλώνει αρκετά ενήμερο για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ένα 13% πολύ ενήμερο. Όμως ακόμα και οι δύο στους δέκα που δεν έχουν επαρκή ενημέρωση είναι πεπεισμένοι για τη σοβαρότητά του. Συγκεκριμένα, το 93,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι από αρκετά έως πολύ σοβαρό, ενώ μόλις το 1,3% απαντά "καθόλου". Παρόλα αυτά, τέσσερις στους δέκα (42,6%) πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Δύο στους τρεις κατοίκους της πόλης ιεραρχεί στην κορυφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης τα αυτοκίνητα. Το 31,5% των ερωτηθέντων τοποθετεί σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις της λίστας με τα περιβαλλοντικά προβλήματα τις βιομηχανίες γύρω από την πόλη, το 24,1% τα αιωρούμενα σωματίδια και το 22,2% τα σκουπίδια. Όταν όμως καλούνται να αποδώσουν ευθύνες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, μόλις το 20,4% ρίχνει το φταίξιμο στους ίδιους τους πολίτες και το 14,8% στις επιχειρήσεις, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (64,8%) θεωρεί ότι υπεύθυνος είναι κυρίως το κράτος.

Πόσο ενημερωμένοι είστε για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής;

Πολύ 13,0%
Αρκετά 66,7%
Λίγο 14,8%
Καθόλου 5,6%

Πόσο σοβαρό θεωρείτε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής;

Πολύ 80,7%
Αρκετά 13,0%
Λίγο 5,0%
Καθόλου 1,3%

Θεωρείτε ότι η σημασία του προβλήματος έχει διογκωθεί από τα ΜΜΕ και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις;

Ναι 42,6%
Όχι 57,4%

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της πόλης; (Μέχρι 2 επιλογές)

Τα αυτοκίνητα 66,7%
Τα αιωρούμενα σωματίδια 24,1%
Τα σκουπίδια 22,2%
Οι γύρω από την πόλη βιομηχανίες 31,5%
Άλλο 3,7%

Θα ήσασταν διατεθειμένοι να πληρώσετε ειδικό “πράσινο” φόρο για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων, τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες συναφείς δράσεις;

Ναι, μάλλον 66,7%
Όχι, μάλλον όχι 33,3%

Κατά την άποψή σας, ποιος είναι κυρίως υπεύθυνος για τα οικολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας (ιεράρχηση);

Το κράτος 64,8%
Οι επιχειρήσεις 14,8%
Οι πολίτες 20,4%

Ταυτότητα της έρευνας

Επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση: INTERVIEW
Εντολέας της δημοσκόπησης: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Σκοπός της δημοσκόπησης: Καταγραφή των απόψεων των πολιτών σχετικά με το περιβάλλον
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος: Άνδρες, γυναίκες, ηλικίας 18+ με δικαίωμα ψήφου
Μέγεθος του δείγματος και γεωγραφική του κάλυψη: 453 άτομα, πολεοδομικό Θεσσαλονίκης
Χρονικό διάστημα συλλογής των στοιχείων: Από 8/12/2009 έως 9/12/2009
Μέθοδος συλλογής των στοιχείων: Τηλεφωνική έρευνα με χρήση δομημένου, ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (σύστημα iCATI)
Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 7 (επτά)
Η INTERVIEW εφαρμόζει τον κώδικα δεοντολογίας της ICC/ESOMAR για τη διεξαγωγή και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έρευνας της κοινής γνώμης και είναι μέλος της WAPOR.

makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου