Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Πολύτιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας

Δεν χρειάζονται επενδύσεις σε νέες, δαπανηρές τεχνολογίες προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να περιοριστεί το κόστος των λογαριασμών.
Ακολουθώντας μικρές, χρυσές συμβουλές που δεν κοστίζουν τα πορτοφόλια σας μπορεί να γίνουν λιγότερα… ελαφρά, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε ήσυχη την περιβαλλοντική σας συνείδηση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Μετρήστε πόση ενέργεια χρησιμοποιείτε. Εάν δεν γνωρίζετε πόσα πληρώνετε, δεν θα γνωρίζετε τον αντίκτυπο των αλλαγών.
-Απενεργοποιήστε τον εξοπλισμό όταν δεν τον χρησιμοποιείτε. Κατά μέσο όρο τα γραφεία δαπανούν 5% της συνολικής ενέργειας αφήνοντας ενεργοποιημένο τον εξοπλισμό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
-Σβήνετε τα φώτα στα άδεια δωμάτια. Θα μπορούσατε να μειώσετε τη δαπάνη φωτισμού έως και 15%.
- Μη χρησιμοποιείτε περισσότερο φως από όσο χρειάζεστε. Εάν εργάζεστε μόνο σε ένα μέρος του δωματίου, για ποιο λόγο να έχετε όλα τα φώτα αναμμένα;
- Αξιοποιήστε στο έπακρο το φυσικό φως. Είναι δωρεάν και δεν καταστρέφει το περιβάλλον. Ανοίξτε τα παράθυρα και επωφεληθείτε από το φως της ημέρας.
- Μην ανοίγετε τη θέρμανση, εκτός αν πραγματικά χρειάζεται. Αν δεν κάνει πολύ κρύο και νιώθετε άνετα, προσπαθήστε να διατηρείτε το θερμοστάτη σας στους 19°C. Η δαπάνη θέρμανσης αυξάνεται κατά 8% κάθε φορά που αυξάνετε τη θερμοκρασία κατά μόνο ένα βαθμό.
- Μη θερμαίνετε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Οι χώροι αποθήκευσης ή οι διάδρομοι δεν χρειάζεται να διατηρούνται τόσο ζεστοί όσο οι χώροι στους οποίους περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
- Κουζίνα - Φούρνος. Φροντίστε οι κατσαρόλες να εφαρμόζουν στις εστίες της κουζίνας. Εάν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη, σπαταλάτε 20%-30% περισσότερη θερμότητα. Με μια χύτρα ταχύτητας, εξοικονομείτε 30%-60% ρεύμα. Χρησιμοποιήστε το θερμό αέρα του φούρνου για να μαγειρέψετε 2-3 φαγητά ταυτόχρονα και μην ανοίγετε άσκοπα την πόρτα όταν είναι σε λειτουργία. Σβήστε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό, καθώς η θερμότητα είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
- Πλυντήριο. Γυρίστε το διακόπτη του πλυντηρίου στους 30°C και εξοικονομήστε έως και 40% ενέργεια. Ρυθμίστε το στο οικονομικό πρόγραμμα.
- Κλιματιστικό. Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 26°C. Χρησιμοποιείστε τη συσκευή μόνο στο δωμάτιο που βρίσκεστε, με πόρτες και παράθυρα κλειστά. Με τακτική συντήρηση, το κλιματιστικό θα λειτουργεί πιο αποδοτικά.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
- Κλείστε τις συσκευές, όπως η τηλεόραση, το DVD και το στερεοφωνικό, από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Μην τις αφήνεις σε κατάσταση αναμονής (stand-by) γιατί συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.
- Θερμοσίφωνας. Ανοίξτε το θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό. Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 40°-50°C το καλοκαίρι.
- Φωτισμός. Αλλάξτε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης για να καταναλώνετε μέχρι και 5 φορές λιγότερο ρεύμα.

makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου