Σοβαρό ενδεχόμενο για «λευκά Χριστούγεννα» ακόμα και σε πεδινές περιοχές, χωρίς να αποκλείεται η Αθήνα, δίνουν οι μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις.
Ωστόσο, η «θολή εικόνα» αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όταν οι ειδικοί θα μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα την πορεία που θα ακολουθήσουν οι πολικές μάζες αέρα που θα βρεθούν στο κέντρο της Ευρώπης από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Λαγουβάρδο, ερευνητή- μετεωρολόγο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά της Γηραιάς Ηπείρου κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ασφαλής πρόγνωση αν οι πολικές αέριες μάζες θα κατευθυνθούν προς τα νοτιοανατολικά ή τα νοτιοδυτικά, για να γνωρίζουμε αν θα επηρεαστεί και η χώρα μας. Στην περίπτωση όμως που οι αέριες μάζες κινηθούν προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Όσο για την Αθήνα, η μέγιστη θερμοκρασία μπορεί να πέσει και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου την περίοδο από 21 έως και 25 Δεκεμβρίου», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.
Στην περίπτωση που το πολικό κύμα κατευθυνθεί από τα κεντρικά της Ευρώπης προς την αντίθετη πλευρά, τότε στη χώρα μας αναμένεται να έχουμε θερμοκρασίες ίσως και πάνω από τους 14-15 βαθμούς Κελσίου, που είναι η μέση τιμή για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους. «Το σενάριο της κίνησης των ψυχρών μαζών προς τα νοτιοδυτικά σημαίνει ότι στην περιοχή μας θα έχουμε ένα “θερμό κύμα”, που πιθανώς θα συνοδεύεται από πολλές βροχοπτώσεις. Μέχρι στιγμής μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες στην Κεντρική Ευρώπη», σχολιάζει ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως προκύπτει από τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών από το 2000 και μετά στην Αθήνα, οι χρονιές που έπεσε χιόνι τις ημέρες κοντά στα Χριστούγεννα ήταν το 2001 και το 2002. Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκεμβρίου του 2001 σημειώθηκε χιονόπτωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ στις 25 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία Χριστουγέννων της τελευταίας δεκαετίας: 17 βαθμοί Κελσίου. Επίσης, στις 20 Δεκεμβρίου του 2002 «άσπρισαν» για μερικές ώρες τα βόρεια προάστια. Όσον αφορά προηγούμενα έτη, από το 1920 κι έπειτα, από τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο φαίνεται ότι τα ψυχρότερα Χριστούγεννα ήταν αυτά του 1949: η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε εκείνη την ημέρα ήταν 6,6 βαθμοί Κελσίου. «Με τέτοιες μέγιστες θερμοκρασίες μπορεί να είχε ρίξει λίγο χιόνι μέσα στη νύχτα. Δεν υπάρχει χρονική καταγραφή για να δούμε πότε είχε χιονόπτωση», λέει ο κ. Λαγουβάρδος. Θερμοκρασία κάτω από 7 βαθμούς Κελσίου ανήμερα την 25η Δεκεμβρίου τα τελευταία 90 χρόνια καταγράφηκε άλλη μία χρονιά στην πρωτεύουσα, το 1953.
Εκτός από το χιόνι, που θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο για τη συγκεκριμένη περίοδο στην Αθήνα, και οι βροχές δεν είναι συχνό φαινόμενο τα Χριστούγεννα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία μόνο δύο φορές έβρεξε ανήμερα- και μάλιστα για λίγο- ενώ από το 1927 και μετά βροχοπτώσεις στις 25 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν τα 25 έτη με το περισσότερο νερό να πέφτει το 1935. «Δεν ήταν κάτι σημαντικό, το ύψος βροχής έφθασε τα 21 χιλιοστά στο Θησείο», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου