Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Κοντά στα 1200 δολάρια η ουγκιά χρυσού

Πολύ υψηλές αποτιμήσεις είχε κι αυτήν την εβδομάδα, στο Λονδίνο, η ουγκιά του χρυσού, με την τιμή να διαμορφώνεται -σε στενά όρια-κοντά στα 1.200 δολάρια η ουγκιά, παρασύροντας σε άνοδο και τις μετοχές των μετάλλων στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια του πλανήτη.

Ειδικοί της διεθνούς αγοράς του πολύτιμου μέταλλου σχολίασαν ότι, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή με άνοδο (+19%) για όγδοο συνεχή μήνα, επίσης η παραμονή του δείκτη των αγορών στην Κίνα άνω του ορόσημου του «50», συνδυαστικά τροφοδότησαν το καλό κλίμα συναλλαγών στην αγορά του χρυσού διεθνώς, ωθώντας ανοδικά εκ νέου την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Άλλωστε, το Νοέμβριο στην «ευρωζώνη» η βιομηχανική παραγωγή εξελίχθηκε με θετικό πρόσημο, μάλιστα σε ποσοστό καλύτερο του αναμενόμενου, παραμένοντας άνω του ορίου του 50--με μία διαμόρφωση κατώτερη του 50 σηματοδοτείται ότι διανύεται ύφεση.

Φυσικά, οι χαμηλές ισοτιμίες του δολαρίου των ΗΠΑ, στο οποίο αποτιμάται ο χρυσός, κάνει ευκολότερη την απόκτησή του από τους επενδυτές που έχουν άλλο συνάλλαγμα ( γιουάν, ευρώ) στα χέρια τους.

Το ρεκόρ των χιλίων δολαρίων η ουγκιά

Στη διάρκεια του Οκτώβριου, η ουγκιά του πολύτιμου μετάλλου έσπασε ο ρεκόρ του Μαρτίου του 2008 φθάνοντας, τότε πρώτη φορά, τα 1.001 δολάρια.

Σήμερα, και τα 1.300-1.500 δολάρια η ουγκιά του χρυσού είναι «σε
απόσταση αναπνοής», πάντοτε κατά τους ειδικούς της αγοράς, που συνήλθαν πρόσφατα σε συνέδριο στο Εδιμβούργο. Επομένως, η τιμή του πολύτιμου μέταλλου κέρδισε μέσα σε ένα 12μηνο περίπου 50%.

Πουλά χρυσό το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βεβαίωσε ότι πούλησε πρόσφατα 10 τόνους χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα, έναντι 375 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επρόκειτο για την τρίτη ασιατική Κεντρική τράπεζα, που αγόραζε από το ΔΝΤ χρυσό. Το ΔΝΤ ενδιαφέρεται να πουλήσει μέσα σε πέντε χρόνια κάπου 350 τόνους χρυσού, που κατέχει στα αποθεματικά του.

Έτσι, η Ινδία τον Νοέμβριο αγόρασε 200 τόνους χρυσού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου