Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο σκεύασμα δίνει ελπίδες για την θεραπεία της ηπατίτιδας C

Νέο σκεύασμα δίνει ελπίδες για την θεραπεία της ηπατίτιδας C

Μία νέα δραστική ουσία που κυκλοφόρησε προσφάτως στις ΗΠΑ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες θεραπείας ασθενών με ηπατίτιδα C. Το νέο σκεύασμα δεν αντικαθιστά την παλιά θεραπεία, αλλά λειτουργεί ενισχυτικά σε αυτήν.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) περισσότεροι από 170 εκ. άνθρωποι είναι προσβεβλημένοι από την ασθένεια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά χρονίζει και μπορεί υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος.
Η καθιερωμένη θεραπεία προβλέπει χορήγηση ενός σκευάσματος ιντερφερόνης με διεγερτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, σε συνδυασμό με ενισχυτική της ιντερφερόνης ριμπαβιρίνη.

Τα πλεονεκτήματα του νέου φαρμάκου

Η ριμπαβιρίνη, όπως φαίνεται σε μικροσκόπιοΗ ριμπαβιρίνη, όπως φαίνεται σε μικροσκόπιοΗ νέα δραστική ουσία με το όνομα ‘Telaprevir’ υπόσχεται, βάσει στοιχείων που προκύπτουν από συγκριτικές έρευνες, ότι σε μία συνδυαστική χορήγηση με τα δύο προηγούμενα σκευάσματα μπορεί να αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες ίασης της νόσου.

Συγκεκριμένα ο κ. Χάινερ Βεντεμάιερ, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανοβέρου, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες, δηλώνει ότι:
«Στους ασθενείς, οι οποίοι ακολούθησαν την καθιερωμένη θεραπεία, το αποτέλεσμα έδειξε ποσοστό ίασης οριακά κάτω από το 50%, ενώ η θεραπεία με το πρόσθετο, νέο φάρμακο σε συνδυασμό με τα άλλα δύο οδήγησε στο 75% των περιπτώσεων σε μία μόνιμη αποθεραπεία».

Η παλιά θεραπεία είναι περίπλοκη προβλέποντας εμβολιασμό και λήψη χαπιών, αλλά και χρονοβόρα διαρκώντας 48 εβδομάδες. Η εισαγωγή του ‘Telaprevir’ στην θεραπεία μειώνει το χρόνο ίασης στις 24 εβδομάδες. Όχι όμως χωρίς παρενέργειες.

Michael Engel / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου