Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Ρέι Τσαρλς τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής

"Γεννήθηκα με τη μουσική μέσα μου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω" έλεγε ο Ρέι Τσαρλς, βραβευμένος με 17 βραβεία Γκράμι, πολλές διακρίσεις από αρχηγούς κρατών, ένα αστέρι στην περίφημη λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ, μια πλατεία με το όνομά του, δεύτερος στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.

Μεγάλο αφιέρωμα στον θρυλικό τυφλό τραγουδιστή και συνθέτη, που σφράγισε με τις ερμηνείες του μια ολόκληρη εποχή και ταύτισε όσο κανένας άλλος το όνομά του με τη σόουλ και την τζαζ, θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης".

Η Ορχήστρα της Τζαζ από το περίφημο Concertgebouw του Άμστερνταμ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχοντας στις αποσκευές της τις διασκευές των μεγαλύτερων επιτυχιών του Ρέι Τσαρλς, ερμηνευμένες από τη μεγάλη ντίβα της τζαζ Madeline Bell. Την ορχήστρα διευθύνει ο Henk Meutgeert.

Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, Τσικ Κορέα, Μπράνφορντ Μαρσάλις, Ρίτσαρντ Γκαλιάνο, Ντέμπορα Μπράουν, Τζόννυ Γκρίφιν, αλλά και η Τζέσι Νόρμαν, είναι ορισμένα από τα διάσημα ονόματα με τα οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν η απολαυστική Big Band, που αποτελείται από τους πιο ταλαντούχους τζαζ μουσικούς της Ολλανδίας.

Με κέφι, ρυθμό και πάθος, η Ορχήστρα ερμηνεύει κομμάτια σύγχρονων Ολλανδών συνθετών, κλασσικών δημιουργών της τζαζ (George Gershwin, Duke Ellington), συμμετέχει όμως και σε μεγάλα ορχηστρικά σχήματα και πρωτότυπες μουσικές πρωτοβουλίες.

Ο Ρέι Τσαρλς πέθανε στις 10 Ιουνίου 2004 σε ηλικία 73 ετών, δύο μήνες πριν από την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, το οποίο πούλησε περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε 8 βραβεία Γκράμι (συμπεριλαμβανομένων και των βραβείων για το Άλμπουμ της Χρονιάς και Δίσκος της Χρονιάς), και τέσσερις μήνες πριν από την κυκλοφορία της ταινίας "Ray".

Το 1986 δημιούργησε το Ίδρυμα "Ray Charles", το οποίο είναι αφιερωμένο στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον τομέα των διαταραχών της ακοής, και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά προγράμματα.



amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου