Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση για ρούχο που κρύβει το πρόσωπο

Δύο γυναίκες που φορούσαν νικάμπ καταδικάσθηκαν σήμερα, Πέμπτη, σε πρόστιμα από τη γαλλική δικαιοσύνη, στην πρώτη απόφαση αυτού του τύπου που εκδίδεται από δικαστήριο μετά την έναρξη, τον Απρίλιο, της ισχύος του νόμου που απαγορεύει τις ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο στους δημόσιους χώρους.

Το δικαστήριο της πόλης Μο, περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Παρισιού, επέβαλε πρόστιμο στην Χιν Αμάς, 32 χρόνων, και στην Νατζάτ Ναΐτ Αλί, 36 χρόνων, επειδή εμφανίσθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης φορώντας νικάμπ -ένα ένδυμα που καλύπτει τα μαλλιά και το πρόσωπο και αφήνει μια σχισμή για τα μάτια-, δήλωσε ο δικηγόρος τους Ζιλ Ντεβέρ.

Ο Ντεβέρ είπε πως στην Αχμάς επιβλήθηκε πρόστιμο 120 ευρώ και στην Αλί πρόστιμο 80 ευρώ. Πρόσθεσε πως θα ασκήσουν έφεση σε βάρος της καταδίκης τους επειδή η απαγόρευση παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών.

«Το πρόβλημα δεν είναι το πρόστιμο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι γυναίκες βρίσκονται ουσιαστικά υπό κράτηση κατ' οίκον. Αυτή είναι η πραγματική τιμωρία», δήλωσε ο Ντεβέρ.

Η Γαλλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε στους δημόσιους χώρους τις ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο, όπως το νικάμπ και η μπούρκα. Πολλές γυναίκες που τις φορούσαν είχαν ήδη δεχθεί συστάσεις στο δρόμο από αστυνομικούς, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση αυτού του τύπου κρίθηκε από δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου