Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αναστάτωση των κατοίκων της Λάρισας για εξουδετέρωση πυρομαχικών

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Κυψελοχωρίου του δήμου Τεμπών Λάρισας, για το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας καταστροφής πυρομαχικών και υλικών πολέμου κοντά στο χωριό τους.

Με αφορμή επίδειξη απενεργοποίησης τέτοιων υλικών, δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Ζιώγα - πρόκειται για την 361 ΠΑΠ, από την οποία είχε γίνει η κλοπή ρουκετών από την οργάνωση "17 Νοέμβρη", τα Χριστούγεννα του 1989- διαδηλώνοντας με σύνθημα: «Όχι στη χωματερή πυρομαχικών στο χωριό μας» και ζητώντας να αναθεωρηθεί η σχετική απόφαση.

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο -αποθήκη πυρομαχικών- γίνονται επί πολλά χρόνια ελεγχόμενες εκρήξεις καταστροφής πολεμικού υλικού από το στρατό. Οι κάτοικοι δραστηριοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, τόσο εξαιτίας εκσκαφών που γίνονται στο στρατόπεδο και, όπως ισχυρίζονται, αφορούν στη δημιουργία τέτοιας μονάδας, όσο και λόγω της έντονης οσμής την οποία συνδέουν με την απενεργοποίηση επικίνδυνων υλικών.

Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμος Τεμπών), αλλά και του στρατού βρέθηκαν χθες στο στρατόπεδο, όπου έγινε επίδειξη καταστροφής πυρομαχικών, από ιδιωτική εταιρία ρομποτικής. Η καταστροφή γίνεται χωρίς έκρηξη, μέσα σε ειδικό κάδο τον οποίο παραχώρησε η εταιρία στη μονάδα, ενώ η ίδια εκμεταλλεύεται τα υπολείμματα χαλκού των οβίδων και άλλων πυρομαχικών.

Ο διοικητής της Στρατιάς αντιστράτηγος, Δ. Αγγελούδης και ο διοικητής ασφαλείας του ΓΕΣ, Α. Βίγλας, που ήταν παρόντες κατά τη διαδικασία, διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το νερό, τον αέρα ή το έδαφος, ωστόσο, τόσο η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου, όσο και ο δήμαρχος Τεμπών, Κωνσταντίνος Κολλάτος, ζήτησαν να γίνουν σχετικές αναλύσεις πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου