Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Παλεύουμε να μη γίνουμε Αργεντινή

«Εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Τόνισε μάλιστα, ότι «δεν είναι αυτή η κρίση, αλλά μία προσπάθεια πολύ σκληρή για να αποφύγουμε την κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη νευρικότητα στην Ευρωζώνη, στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στην παγκόσμια οικονομία.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η νευρικότητα που υπάρχει σε μεγάλες χώρες, χώρες που ηγούνται της Ευρωζώνης, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, ξεσπάει επάνω μας, ενώ επανέλαβε πως η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή δεν έχει το πολιτικό και θεσμικό επίπεδο που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις.

Τόνισε, ωστόσο, πως «εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, πρέπει να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις, για να μην χρησιμοποιούνται επιχειρήματα ή άλλοθι εις βάρος μας. Δεν μπορούμε να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε από τις αγορές και να ταπεινωνόμαστε, επειδή έχουμε τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι οι πολίτες υφίστανται πολύ μεγάλες θυσίες. Επισήμανε ότι «ο κόσμος - και δικαίως - νομίζει ότι η κρίση είναι αυτή που ζούμε, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, η μείωση των προοπτικών που έχουν τα νέα παιδιά», σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι η κρίση, αλλά «μια προσπάθεια πολύ σκληρή που κάνουμε να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση».

Η κρίση, όπως είπε, «θα είναι η Αργεντινή του 2000. Δηλαδή, η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου