Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Φεστιβαλ μπυρας, με δωρεαν εισοδο, στη Θεσσαλονικη

Γερμανική παράδοση και κουλτούρα, μουσική πνευστών και γαστρονομικές εξερευνήσεις. Όλα αυτά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες του φετινού «Οktoberfest», που διοργανώνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στο γερμανικό σχολείο (πίσω από το Praktiker) ο Σύλλογος Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του σχολείου και του Συλλόγου Αποφοίτων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το «Oktoberfest»θα πραγματοποιηθεί στους υπαίθριους χώρους της Γερμανικής Σχολής από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ. Στις εκδηλώσεις οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες γερμανικές πατροπαράδοτες γαστρονομικές λιχουδιές, ποικίλα είδη μπύρας και να απολαύσουν μουσική πνευστών από παραδοσιακή ορχήστρα πνευστών 4ΒUAM από την περιοχή του Γκρατς της Aυστρίας, που θα έρθει στην Ελλάδα ειδικά γι’ αυτό το λόγο.

Μέρος των εσόδων του φετινού Oktoberfest θα διατεθεί για να ενισχυθεί η προσπάθεια του ιδρύματος «Ελπίδα».

Για την εκδήλωση μίλησαν σε Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο εστιατόριο «Ζύθος», ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και επί 40 χρόνια γυμνασιάρχης του σχολείου Αστέριος Κρεμέτης, το μέλος του προεδρείου της Σχολικής Εφορείας του σχολείου Γιώτα Πολυχρονίδου, η Mαρία Καλλιδοπούλου, που είναι ταμίας στο ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων και η υπεύθυνη επικοινωνίας της εκδήλωσης Νένα Πολυχρονίδου.

«Η εκδήλωση διοργανώνεται για δωδέκατη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και έχει γίνει πια θεσμός στην πόλη. Πρόκειται για μια ελληνογερμανική συνάντηση, που φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε στην παρέμβασή του ο κ. Κρεμέτης.

Πράγματι το «Oktoberfest» αποτελεί ουσιαστικά ένα θεσμό για την πόλη, αν σκεφτεί κανείς πως ο εορτασμός του στη Θεσσαλονίκη χρονολογείται από το 1887, όταν το Γερμανικό Κλαμπ της εποχής, αναλάμβανε τη διοργάνωσή του στην πόλη μας, στην περιοχή Τοπ Χανέ στο Βαρδάρι.

Σήμερα το Oktoberfest διοργανώνεται πλέον στην απλόχωρη αυλή της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (δίπλα από το Praktiker) και το επισκέπτονται περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι.

Καθόλου παράξενο, δεδομένου ότι, στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με έντονο κοσμοπολίτικο παρελθόν και παράδοση στην πολιτισμική όσμωση, φιλοξενείται, από το 1865, κοινότητα Γερμανών, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολυπληθή, δραστήρια και δυναμική παράμετρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί Έλληνες που έζησαν, εργάστηκαν ή σπούδασαν στη Γερμανία και επέστρεψαν στην πόλη. Γι’ αυτούς, το Oktoberfest αποτελεί μια ευχάριστη ευκαιρία για το ετήσιο αντάμωμά τους.

Και φυσικά στη Θεσσαλονίκη ζουν και δραστηριοποιούνται γενιές μαθητών (περισσότεροι από 4.000) που αποφοίτησαν από το Γερμανικό Σχολείο έχοντας μυηθεί, μέσα από την εκπαίδευσή τους, στη γερμανική κουλτούρα.

Η ιστορία του Oktoberfest

Στην αρχή ακούγονταν μόνο χαρμόσυνες καμπάνες και κρότοι από τα πέταλα των αλόγων. Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1810 και ο διάδοχος του χρόνου της Βαυαρίας Λουδοβίκος, ο μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’, και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους.

Οι τελετές κράτησαν πέντε ολόκληρες μέρες και πήραν τη μορφή ευχαριστιών προς το νεαρό τότε βασιλικό κράτος. Κατά τη διάρκειά τους παρέλασαν πυροβολητές της εθνικής φρουράς, καθώς και πυροβολητές άλλων ενώσεων, η πόλη φωταγωγήθηκε, παντού ακουγόταν μουσική, τρομπέτες και τύμπανα, ενώ προσφέρθηκε άφθονο φαγητό και ποτά. Μια μεγαλειώδης γιορτή ζωντάνεψε το κέντρο του Μονάχου. Με αυτόν τον τρόπο η δυναστεία των Βίτελσμπαχ έδειχνε την ευγνωμοσύνη της προς τους σκλάβους της για το γεγονός ότι παρά τους πολέμους και τις δυσκολίες, τής έμειναν πιστοί. Μια μεγάλη γιορτή για τη νέα Βαυαρία και τη διακόσμηση της πρωτεύουσάς της, του Μονάχου ήταν ότι έπρεπε λοιπόν.

Οι εκδηλώσεις έληξαν στις 12 Οκτωβρίου με τη διοργάνωση μιας ιπποδρομίας, που έγινε στη πεδιάδα που βρίσκεται μπροστά από τις πύλες του Μονάχου. Για να τιμηθεί η νύφη η πεδιάδα πήρε το όνομά της και ονομάστηκε «Theresienwiese», στη μοναχέζικη διάλεκτο «Wies’n». Mε την απόφαση που πάρθηκε οι ιπποδρομίες, οι οποίες ενθουσίασαν πραγματικά τον κόσμο, επαναλήφτηκαν το 1811 την ίδια ακριβώς περίοδο, δημιουργήθηκε η παράδοση της μεγάλης αυτής λαϊκής γιορτής, του Oktoberfest, που για λόγους καιρού μεταφέρθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Μια γιορτή που χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Το απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκε τις χρονιές 1984, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια, ενώ το 1985 οι επισκέπτες έφτασαν τα 7,1 εκατομμύρια. Φέτος η 178η διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και θα λήξει τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στις 11.30 το βράδυ.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου