Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους της Ευρώπης

Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι αυτοί οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, τόσο επειδή εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις όσο και επειδή οι σπουδές τους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Αυτά διαπίστωσαν οι υπουργοί Εργασίας των «27» στην ανεπίσημη σύνοδο τους στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών στην Ευρώπη εκτοξεύτηκε στο 21,4% το Δεκέμβριο, ποσοστό υπερδιπλάσιο του συνόλου του πληθυσμού (9,6%).

Συνοψίζοντας, ο υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Θελεστίνο Κορμπάτσο ανέφερε μετά τη λήξη της συνεδρίασης πως «όλες οι χώρες της Ευρώπης ανησυχούν για την ανεργία των νέων», ενώ ο επίτροπος Απασχόλησης, Βλαντιμίρ Σπίντλα, οι υπηρεσίες του οποίου ετοιμάζουν ένα "πακέτο" ύψους 100 εκατ. ευρώ σε μικρά δάνεια για νέους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ανεργία των νέων είναι κυρίως ζήτημα εκπαίδευσης».

Η Ολλανδία είναι η μοναδική χώρα με μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας στους νέους (7,6%) και ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 10,1%. Ωστόσο σε άλλες χώρες η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, όπως στην Ισπανία όπου σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι άνεργος (44,5%), και ακολουθούν η Ιρλανδία όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων φτάνει το 31,5% και η Ουγγαρία με 29,1%.

Ο Κορμπάτσο ανέφερε ότι «το 90% των απολύσεων στην Ισπανία αφορά άτομα με προσωρινές συμβάσεις εργασίας και οι νέοι συχνά έχουν τέτοιες συμβάσεις». Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επενδύσει άμεσα περίπου 300 εκατ. Ευρώ για την εκπαίδευση των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου