Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Εντόπισαν κίβδηλο νόμισμα των 2 ευρώ

Ενα κίβδηλο νόμισμα των δύο ευρώ εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη και ήδη διεξάγουν έρευνα, καθώς εκτιμάται ότι προέρχεται από «παρτίδα» που διοχετεύτηκε το τελευταίο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους κίβδηλα νομίσματα των δύο ευρώ, καθώς στο παρελθόν είχαν κατασχεθεί του ενός ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματίστηκε δικογραφία κατ' αγνώστων, ενώ την έρευνα της υπόθεσης αναμένεται να αναλάβουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή «οργανωμένη» προσπάθεια να διοχετευτούν στην αγορά κίβδηλα νομίσματα.

Οι αστυνομικοί, εξετάζοντας το κίβδηλο νόμισμα και συγκρίνοντάς το με άλλα γνήσια, διαπίστωσαν ότι δεν έχουν αντιγραφεί πιστά οι παραστάσεις της ελληνικής εκδοχής του νομίσματος, ενώ το εσωτερικό τμήμα του -αν πιεστεί- αποκολλάται. Ακόμη, το κίβδηλο νόμισμα είναι ελαφρύτερο από τα γνήσια, ενώ ατέλειες παρατηρούνται και στις χαράξεις που υπάρχουν στην περίμετρο του νομίσματος. «Το κέρδος από τα κίβδηλα ευρώ δεν μπορεί να είναι μεγάλο. Ο λόγος όμως που κάποιο κύκλωμα στρέφεται στην κατασκευή κίβδηλων κερμάτων είναι προφανής. Τα χαρτονομίσματα ελέγχονται από μηχανές, ενώ τα κέρματα διακινούνται ανυποψίαστα και σχεδόν ανέλεγκτα από το σύνολο των συναλλασσομένων», δήλωσε αστυνομικός της Ασφάλειας.

Οι αστυνομικές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα στο παρελθόν είχαν εντοπίσει μεγάλη παρτίδα κάλπικων ευρώ. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2003, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ξάνθης συνέλαβαν ένα δικαστικό επιμελητή ο οποίος μετέφερε 6.600 κίβδηλα κέρματα του ενός ευρώ. Κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι τα προμηθεύτηκε από την Κεσάνη της Τουρκίας για να τα διοχετεύσει στην αγορά της Θράκης.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου