Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Μπλερ: «Η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τα πάντα»

Η πολυαναμενόμενη κατάθεση του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού για την εισβολη στο Ιράκ.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 στις ΗΠΑ οδήγησαν σε δραματική επανεκτίμηση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την απόφαση εισβολής στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

«Εάν η 11η Σεπτεμβρίου δεν είχε συμβεί, η εκτίμησή μας θα ήταν διαφορετική. Ομως, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η άποψη η δική μας και των Αμερικανών άλλαξε δραματικά», δήλωσε ο Μπλερ καταθέτοντας στο Λονδίνο, στην επιτροπή έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Ως τις 11 Σεπτεμβρίου πιστεύαμε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν αποτελούσε κίνδυνο, αλλά εκτιμούσαμε ότι άξιζε να προσπαθήσουμε να τον περιορίσουμε. Το σημαντικό είναι ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η εκτίμηση του κινδύνου άλλαξε και σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να περιοριστεί ο Σαντάμ με κυρώσεις», τόνισε ο Μπλερ.

Ο Μπλερ, ο οποίος ως πρωθυπουργός αποφάσισε τη συμμετοχή της Βρετανίας στο πλευρό των ΗΠΑ, έφθασε νωρίς για την πολυαναμενόμενη κατάθεσή του σε μια προφανή προσπάθεια να αποφύγει διαδηλωτές και ΜΜΕ έξω από το Κέντρο Βασίλισσα Ελισάβετ στο κέντρο του Λονδίνου.

«Η ουσία για την ενέργεια αυτή στη Νέα Υόρκη είναι ότι εάν μπορούσαν να σκοτώσουν περισσότερους από 3.000 θα το έκαναν. Ύστερα από αυτό η άποψή μου είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να πάρει ρίσκο με αυτό», πρόσθεσε.

«Η εκτίμηση ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν χημικά ή βιολογικά όπλα ή μια πυρηνική συσκευή, εάν μπορούσαν να τα αποκτήσουν, πράγμα που άλλαξε την εκτίμησή μας για το ποιοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια», υπογράμμισε.

Στην αίθουσα στην οποία καταθέτει ο Μπλερ ενώπιον πενταμελούς επιτροπής, είναι παρόντες συγγενείς των 179 βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου