Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Σε ακινησία χιλιάδες ΙΧ λόγω τελών κυκλοφορίας

Σε ακινησία του αυτοκινήτου τους, με την κατάθεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας στις ΔΟΥ, προχωρούν χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, προκειμένου να γλιτώσουν τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας για το 2010.

Σε πολλές εφορίες της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών της Μακεδονίας, οι παραδόσεις πινακίδων έχουν αυξηθεί από 100% έως 200% σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Ενδεικτικά μόνο στη ΔΟΥ Καλαμαριάς, τη μεγαλύτερη εφορία της Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν σε λίγες ημέρες περισσότερες από 600 πινακίδες, ενώ στο νομό Σερρών, παραδόθηκαν περισσότερες από 100 πινακίδες αυτοκινήτων.

«Εκατοντάδες άτομα έρχονται τις τελευταίες ημέρες για να δηλώσουν ακινησία του αυτοκινήτου τους, καταθέτοντας πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας. Σε σύγκριση με άλλες χρονιές η προσέλευση είναι πολύ αυξημένη και προφανώς γίνεται τις τελευταίες ημέρες για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το νέο έτος», σημείωσε προϊσταμένη ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης.

Αλαλούμ με τα «πράσινα» τέλη

Την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές σε τράπεζες και εφορίες για την πληρωμή των τελών και την παραλαβή του σήματος των τελών κυκλοφορίας. Στις τράπεζες προσέρχονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όσοι έχουν παραλάβει το ειδοποιητήριο, με αποτέλεσμα από χτες να σχηματίζονται ουρές δεκάδων ατόμων.

Στις εφορίες, συνωστίζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ στους οποίους δεν έχει φτάσει ακόμη το ειδοποιητήριο. Η σύγχυση επιτείνεται, καθώς σε ορισμένες ΔΟΥ, προκειμένου να αποφύγουν τον επιπλέον φόρτο εργασίας, τους ζητούν να περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα και αν δεν παραλάβουν το ειδοποιητήριο να προσέλθουν τις τελευταίες ημέρες του έτους.

Πάντως, όπως δήλωσαν στον «Α» προϊστάμενοι εφοριών της Θεσσαλονίκης, οι ΔΟΥ είναι υποχρεωμένες εφόσον προσέρχεται πολίτης που δεν έχει λάβει το ειδοποιητήριο, να δίνουν το σήμα των τελών κυκλοφορίας, εφόσον ο ιδιοκτήτης του ΙΧ προσκομίσει την άδεια κυκλοφορίας και την ταυτότητά του. Ολοι εκτιμούν ότι τις τελευταίες ημέρες του έτους, εφόσον δε δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, θα σχηματιστούν ουρές άνευ προηγουμένου σε όλες τις εφορίες της χώρας.

Ετοιμάζουν προσφυγές

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις πολιτών και καταναλωτικών οργανώσεων για τα νέα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας.

Η Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών ΙΝΚΑ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα λεγόμενα «περιβαλλοντικά» τέλη, τα οποία -όπως τονίζει- πλήττουν κατά κύριο λόγο χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. «Οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, υποχρεώνονται να τα εγκαταλείψουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα για ένα παλαιό αυτοκίνητο 20ετίας 1.400 κ.ε. το οποίο στην αγορά κοστολογείται περίπου στα 300 - 400 ευρώ, όσο δηλαδή (352 ευρώ) είναι και τα νέα τέλη που πρέπει να πληρώσει.

Το ΙΝΚΑ συγκεντρώνει εκτός από καταγγελίες και εξουσιοδοτήσεις πολιτών προκειμένου να προχωρήσει σε συλλογικές και ατομικές αγωγές κατά της απόφασης για τα τέλη κυκλοφορίας, του ειδικού φόρου και των περιβαλλοντικών τελών.

«Δεχόμαστε καθημερινά εκατοντάδες καταγγελίες για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Εχουμε ξεκινήσει διαδικασία ακύρωσης της απόφασης στο ΣτΕ και προετοιμαζόμαστε για συλλογικές και ατομικές αγωγές. Ο κόσμος και σωστά, θεωρεί τον ειδικό φόρο και τα περιβαλλοντικά τέλη, ΄΄χαράτσι΄΄. Αν για παράδειγμα κάποιος αγόρασε ένα αυτοκίνητο στη Γερμανία το 2000 και το έφερε στην Ελλάδα το 2008 θα πληρώσει τέλη με βάση των πρώτη κυκλοφορία του το 2008. Συνεπώς δεν ισχύει το περιβαλλοντικό επιχείρημα», σημείωσε ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα τέλη επιβαρύνονται ανάλογα με το χρόνο κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με τον κυβισμό και την παλαιότητα του οχήματος μέχρι και τα 880 ευρώ.

agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου