ΛΟΝΔΙΝΟ Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι οι «τρεις μεγάλοι ένοχοι» για το φιάσκο της Κοπεγχάγης, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές ανακεφαλαιώνοντας τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Ηδη χθες η Λαϊκή Κίνα επανέλαβε ότι επιμένει στο «δικαίωμά της στην ανάπτυξη», κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις στην Πόλη του Μεξικού τον Νοέμβριο του 2010 θα είναι εξίσου δύσκολες με αυτές της Κοπεγχάγης. Ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε ευθέως την Κίνα ότι «σφετερίστηκε» τη διάσκεψη αντιτασσόμενη σε μια συμφωνία κατά την οποία θα έπρεπε να είναι νομικώς δεσμευτική η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Κατά κοινή ομολογία, μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν και οι ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν δεσμεύθηκε παρά για κάποια μονομερή μείωση των εκπομπών κατά 4% από τα επίπεδα του 1990, ενώ οι επιστήμονες του ΟΗΕ έκριναν ότι η μείωση πρέπει να είναι τουλάχιστον της τάξεως του 25%-40% για να μην ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η ψήφιση ακόμη και αυτής της νομοθεσίας με τους μετριοπαθείς στόχους έχει «κολλήσει» στη Γερουσία.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι είναι εν μέρει υπεύθυνες για την αποτυχία επειδή «πρότειναν μείωση 4% καιαυτό είναι πολύ λίγο». Η στάση των ΗΠΑ οδήγησε τις άλλες χώρες να αποφύγουν κάθε «δέσμευση στους στόχους μείωσης των εκπομπών και κάθε οικονομική δέσμευση» είπε.
Ουσιαστικάαπούσες από τη διαδικασία ήταν όμως και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις κατέρρεαν και οι ΗΠΑ με την Κίνα επιχειρούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους με παρασκηνιακό τρόπο, η ΕΕ κατάφερε να μην κάνει ούτε το στοιχειώδες: να αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30% και να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου