Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τα «in» κλαμπ του Βερολίνου

Στο Βερολίνο τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά την Πτώση του Τείχους τα «in» κλαμπ και μπαρ έπρεπε να «μυρίζουν» πρώην Ανατολική Γερμανία και παρακμή. 20 χρόνια μετά κυριαρχεί η μόδα των κλαμπ για λίγους, εκλεκτούς.

Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε το περίφημο Κλαμπ Soho House. Το Κλάμπ Soho House στο Βερολίνο το άνοιξε ο γνωστός μάνατζερ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και κλάμπ ο Νικ Τζόουνς. Πρόκειται για τον επιχειρηματία που άνοιξε το πρώτο τέτοιο κλαμπ του είδους στο Λονδίνο, μετά στη Ν. Υόρκη και το Χόλυγουντ. «Θέλουμε εκλεκτούς πελάτες και όχι γραβατάκηδες», είναι το σύνθημα του κλαμπ και φαίνεται πως πιάνει. Ασφαλώς σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την συνδρομή μέλους που ανέρχεται ετησίως στα 1.200 ευρώ. Με την χρονιάτικη αυτή συνδρομή το κάθε μέλος μπορεί να επισκεφθεί όλα τα κλαμπ της αλυσίδας Soho House στον κόσμο. Η συνδρομή περιλαμβάνει τα πάντα, εκτός από τα ποτά. Σύμφωνα με τους θαμώνες του κλαμπ, που στην πλειοψηφία τους είναι Βρετανοί και Αμερικανοί, το ατού του βερολινέζικου Soho House έγκειται στο γεγονός ότι έχει πιο οικεία και φιλική ατμόσφαιρα από τα αντίστοιχα κλαπ του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης.

Επιπλέον στεγάζεται και σε ένα κτίριο φορτωμένο με ιστορικές μνήμες: πρόκειται για ένα τεράστιο, εμπορικό πολυκατάστημα του 1920 που ανήκε σε εβραϊκή οικογένεια. Την εποχή του ναζισμού εγκαταστάθηκαν εκεί τα κεντρικά γραφεία της χιτλερικής νεολαίας. Μετά το 1946 έγινε έδρα της κεντρικής επιτροπής και του προεδρείου του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και αργότερα έγινε η έδρα της σχολής στελεχών και του αρχείου του κόμματος.

Το μόνο που θυμίζει την παλιά δόξα του κτιρίου είναι η χαρακτηριστική ταπετσαρία «ανατολικογερμανικού στιλ» στο πάλαι ποτέ γραφείο του πρώτου προέδρου της Αν. Γερμανίας Βίλχελμ Πικ. Σήμερα το γραφείο του Πικ είναι ένα lounge που ακούει στο όνομα: Politbüro.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου