Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Όχι μια αλλά τρείς θλιβερές πρωτιές αναφορικά με το κάπνισμα έχει να επιδείξει η Ελλάδα, καθώς όχι μόνο έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη, αλλά κατέχει και την "πρωτιά" στα ποσοστά καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στο παθητικό κάπνισμα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 42% των Ελλήνων καπνίζει και μάλιστα, το 32% καθημερινά. Απο αυτούς, το 30% δεν διστάζει να εκθέτει καθημερινά ακόμα και τους μή καπνίζοντες του σπιτιού του, στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση στη Κύπρο, η πνευμονιολόγος στο ΓΝΑ "Ευαγγελισμός" κα Παρ. Κατσαούνου, επισήμανε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν γίνεται μεμονωμένα και μόνο με ατομική προσπάθεια, με αποτέλεσμα τα αναφερόμενα ποσοστά επιτυχούς διακοπής να κυμαίνοντα απο 3-5%.

Ακόμα και εκείνοι που τα καταφέρνουν συχνά υποτροπιάζουν.

"Επτά στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνουν επιθυμία να κόψουν το κάπνισμα, όμως απο αυτούς μόνο το 3-5% αναμένεται να τα καταφέρει εξαιτίας της εντονότατης εξάρτησης απο τη νικοτίνη", τονίζει η κα Κατσαούνη. "Σε αυτό το σημείο τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν", προσθέτει.

Έχει υπολογιστεί, ότι μόνο το 20% όσων θέλουν να κόψουν το κάπνισμα αναζητούν βοήθεια, παρά το γεγονός ότι αυτό δεκαπλασιάζει τη πιθανότητα να τα καταφέρουν, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί. Στα ειδικά ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, οι πιθανότητες αυξάνουν θεαματικά και φθάνουν έως το 64% όπως δείχνουν τα στοιχεία στη Μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Ευαγγελισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου