Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

O απολογισμός των επεισοδίων

Δύο διαδηλωτές και 16 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια που εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο μνήμης από τον ένα χρόνο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Από τους 16 τραυματίες αστυνομικούς, πέντε υπηρετούν στην ομάδα «Δ», οι δέκα υπηρετούν στα ΜΑΤ και η μία είναι η αστυνομικός που τραυματίστηκε στο Σύνταγμα.

Δύο από τους άνδρες της ομάδας «Δ» τραυματίστηκαν σοβαρότερα στο κεφάλι σε επεισόδια στην οδό Όθωνος, στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πορείας τραυματίστηκε ελαφρά και η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αυγή», Έλλη Ζώτου, η οποία μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε πορεία από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο μικρός Αλέξανδρος ως την πλατεία Εξαρχείων. Λίγη ώρα μετά οι συμμετέχοντες οι οποίοι βρίσκονταν υπό στενό αστυνομικό κλοιό αποχώρησαν ήσυχα.

Το ενσταντανέ της βραδιάς πάντως ανήκει σε έναν αξιωματικό των ΜΑΤ, ο οποίος πήρε την πυροσβεστική μάνικα και... κατέβρεχε τους νεαρούς αντιεξουσιαστές.

Ο απολογισμός από τα επεισόδια στην Αθήνα

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. από τα επεισόδια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρεις μοτοσικλέτες της Αστυνομίας, δύο καταστήματα στη Σίνα, δέκα στη Σταδίου, πέντε στο Σύνταγμα και πέντε στην Πανεπιστημίου, κυρίως από πέτρες. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται μία κάμερα τράπεζας και ένα ΑΤΜ. Επίσης, αναρίθμητοι κάδοι στο κέντρο της πρωτεύουσας παραδόθηκαν στις φλόγες.

Eπεισόδια σε όλη την Ελλάδα

Από πολλά επεισόδια συνοδεύτηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο σε όλη την Ελλάδα.

Φωτιές σε αναρίθμητους κάδους, σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων και τραπεζών σημειώθηκαν σε πολλές ελληνικές πόλεις, όπως, στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στην Καρδίτσα, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα στην πόλη της Πάτρας υλικές ζημιές υπέστησαν οκτώ υποκαταστήματα τραπεζών, εκ των οποίων ένα της τράπεζας Aspis, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέα και Κολοκοτρώνη. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν και στο δημαρχείο της πόλης.

Επίσης, φωτιές σε πέντε κάδους έβαλαν νεαροί στην πόλη της Καρδίτσας. Αλλά και στα Ιωάννινα, συνολικά πέντε κάδοι κάηκαν, ενώ έσπασαν τζαμαρίες ενός υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότερες από 25 συλλήψεις και προσαγωγές νεαρών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση Ηπείρου.

Επεισοδιακό ήταν το χθεσινό βράδυ και στο Αγρίνιο. Εκατό περίπου διαδηλωτές προέβησαν σε εκτεταμένες φθορές στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, των ΕΛΤΑ, σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, ενώ έβαλαν φωτιά σε έξι κάδους.

Επίσης, μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα οποία συνεχίστηκαν και τα ξημερώματα.

Άτομα που αποκόπηκαν από την προγραμματισμένη πορεία έριξαν βόμβες μολότοφ κατά των οδοφραγμάτων που έστησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες και απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, κάνοντας αποπνικτική τη γύρω ατμόσφαιρα.

Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο κατάστημα Starbucks της Καμάρας, η οποία περιορίστηκε μετά από άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Επίσης, έκαψαν κάδους κατά μήκος της Εγνατίας οδού, ενώ έσπασαν τη βιτρίνα καταστήματος με εκκλησιαστικά είδη. Στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές σε δύο οχήματα και το σουπερ μάρκετ Μασούτης.

Λίγα λεπτά μετά τις 03:45 τα ξημερώματα 4 αυτοκίνητα, τα οποία βρίσκονταν σταθμευμένα στην Πυλαία, Καλαμαριά και το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στην πόλη του Ηρακλείου ένα Ι.Χ υπέστη υλικές ζημιές.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότερες από 20 συλλήψεις και προσαγωγές νεαρών ατόμων.

Για 30 προσαγωγές κάνει λόγο ο απολογισμός από την Πελοπόννησο, ενώ 2 ήταν οι συλλήψεις σε περιοχές του Νοτίου Αιγαίου και 6 στην Κρήτη.

Από τα επεισόδια σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη τραυματίστηκαν και 3 αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός αφορά σε συνολικά 277 προσαγωγές, από τις οποίες οι 26 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Τρεις από τις προσαγωγές έγιναν χθες αργά το βράδυ στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

Τις 104 έφθασαν οι προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων και δύο ανήλικοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 6 συλλήψεις. Άλλες 8 συλλήψεις έγιναν το πρωί. Όλοι οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ουσιαστικά ολόκληρο οπλοστάσιο! Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν συνολικά, από τη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και Αγίου Δημητρίου:

- 97 ξύλινα δοκάρια μήκους περίπου ενός μέτρου
- 1 δοκάρι με βίδες στην κορυφή
- 4 πυρσούς
- 5 φωτοβολίδες
- 42 βόμβες μολότοφ, κάποιες από αυτές είχαν δεμένες πάνω τους κροτίδες
- 2 σφυριά
- 2 σφεντόνες
- 188 μεταλλικά μπουλόνια
- 1 σουγιάς
- 8 κράνη
- 76 αντιασφυξιογόνες μάσκες
- 2 καλέμια
- 1 αξίνα
- 1 τροχός κοπής μετάλλου
- 2 βαριοπούλες

Το χρονικό των επεισοδίων

Τα επεισόδια την Κυριακή ξεκίνησαν στην οδό Ρήγα Φεραίου, δίπλα από το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και άλλα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι νεαροί απώθησαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, στην προσπάθεια τους να καταλάβουν το κτίριο της Πρυτανείας.

Άλλη ομάδα νεαρών ανέβηκε στην ταράτσα του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και κατέβασε την ελληνική σημαία, την οποία, στη συνέχεια έκαψαν.

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ είχε ξεκινήσει η πορεία, ένα διερχόμενο περιπολικό της τροχαίας δέχθηκε επίθεση με πέτρες στο ύψος της Ομόνοιας. Την ομάδα των νεαρών, οι οποίοι προκάλεσαν φθορές σε τζαμαρία τράπεζας στη συμβολή των οδών Πανεπιστήμιου και Πατησίων, απώθησαν άνδρες της ομάδας «Δ».

Την ίδια ώρα εκδηλώθηκε φωτιά σε κατάστημα με γυναικεία ρούχα στην οδό Σταδίου 52, ενώ από φωτιά καταστράφηκε και ένα αυτοκίνητο στην πλατεία Ομονοίας.

Όταν η κεφαλή της πορείας πέρασε από την πλατεία Συντάγματος, το μπλοκ των αντιεξουσιαστών που ακολουθούσε, προκάλεσε νέα επεισόδια. Αποτέλεσμα ήταν η μάχη σώμα με σώμα με αστυνομικούς της ομάδας «Δ» όταν οι νεαροί επιχείρησαν να αρπάξουν μια μηχανή έξω από το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών.

Η πορεία συνεχίστηκε με τελική κατεύθυνση τα Προπύλαια, όπου ακολούθησε νέος γύρος επεισοδίων με τους νεαρούς να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ και τους αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών.

Λίγο μετά τις 19:00 οι νεαροί που είχαν παραμείνει στο κτίριο της Πρυτανείας άρχισαν να αποχωρούν με κατεύθυνση τα Εξάρχεια.

Προκαταρκτική εξέταση για τον τραυματισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, Γιάννης Σκυλάκος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστου Κίττα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστικές και αστυνομικές Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, προκειμένου να κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το νόμο, εφόσον διαπράττονται κακουργήματα και υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δράστες των πράξεων αυτών βρίσκονται μέσα στον χώρο του πανεπιστημιακού ιδρύματος, μπορεί να γίνει άρση του ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου