Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ο γερμανικός Τύπος για τα επεισόδια στην Αθήνα

Εκτενή δημοσιεύματα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου φιλοξενεί ο γερμανικός Tύπος.

Ειδικότερα, «Ελληνικές πέτρες» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που της Frankfurter Rundschau για τα επεισόδια στην Ελλάδα.

«Οι διαδηλώσεις αυτές δεν γίνονται ως διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας, ούτε μόνο στη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξη. Αυτό που εκφράζεται σε αυτές είναι ο φόβος, η απελπισία της νέας γενιάς που φοβάται για το μέλλον της. Η Ελλάδα είναι η χώρα που ξοδεύει τα λιγότερα χρήματα για την παιδεία μόλις το 2,5% του ΑΕΠ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σχόλιο με τίτλο «Χαμένη γενιά» φιλοξενεί η Tagesspiegel του Βερολίνου, αναφερόμενη στην αγωνία, το άγχος και το φόβο των νέων για το μέλλον τους.

Για το εκπαιδευτικό σύστημα υπογραμμίζει: «Είναι το πιο απηρχαιωμένο, εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη και αυτό που παράγει είναι κυρίως ανέργους. Ένας στους πέντε απόφοιτους λυκείου δεν βρίσκει δουλειά. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτής της χαμένης γενιάς. Ακόμα όμως και γι' αυτόν είναι μια μεγάλη δοκιμασία».

Εκτενές άρθρο με τίτλο «Απογοήτευση στην Αθήνα» δημοσιεύει και η Süddeutsche Zeitung, συνοδευόμενο από μια μεγάλη φωτογραφία με τις οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

«Οι ταραχές των νέων στην Αθήνα ήταν ένα σύμβολο για την αποτυχία της κυβέρνησης που καταψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο», επισημαίνει η εφημερίδα, ενώ λίγο παρακάτω γράφει: «Το σημαντικό είναι να φανεί, εάν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει μια καινούργια αρχή στην πολιτική την οποία υποσχέθηκε. Το πρόβλημα δεν είναι καμιά εκατοστή κουκουλοφόροι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δυσαρέσκεια και ο θυμός που υπάρχει στην κοινωνία. Οι ταραχές του Δεκεμβρίου ήταν ένα σοκ. Το μόνο όμως που έγινε από τότε είναι ότι η χώρα έχει μια καινούργια κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποδείξει, ότι κρατάει τις υποσχέσεις της».

«Έκτροπα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Frakfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η τρίτη της σελίδα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το πανεπιστημιακό άσυλο και την τρομοκρατία.

«Σοβαρά επεισόδια απέναντι στην ‘αστυνομική αυθαιρεσία’», είναι, τέλος, ο τίτλος του άρθρου της αυστριακής εφημερίδας Die Presse.

«Ένα χρόνο μετά τα φονικά πυρά εναντίον ενός νέου διαδηλωτή, η ελληνική αστυνομία έπρεπε και πάλι να αντιμετωπίσει νέες επιθέσεις. Παράλληλα με τις συλλήψεις η αστυνομία προχώρησε και στην κατάσχεση εκρηκτικού υλικού», σημειώνεται στο άρθρο.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου