Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο. Ένταση στο Πολυτεχνείο μεταξύ αγνώστων που εισέβαλαν στο ίδρυμα και αστυνομικών δυναμέων. Προστασία από την ΕΛ.ΑΣ ζήτησε νωρίτερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις 39 οι προσαγωγές.

Τριάντα εννέα προσαγωγές και 19 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια και μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Από τους 19 συλληφθέντες, 13 είναι Ελληνες και έξι αλλοδαποί (τρεις Αλβανοί, ένας Βούλγαρος, ένας Λετονός και ένας Ιορδανός). Από τους 39 προσαχθέντες 26 είναι Ελληνες, τρεις Γάλλοι, τέσσερις Αλβανοί, τρεις Ισπανοί, δύο Πολωνοί και ένας Λετονός.

Αυτή την ώρα επικρατεί ησυχία στο κέντρο της Αθήνας και στο μόνο σημείο που υπάρχει ακόμα ένταση είναι στο Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με την Αστυνομία στο Ιδρυμα έχουν μπει περίπου 600 άτομα τα οποία δεν προκαλούν επεισόδια άλλά έχουν βάλει φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στον οδό Πατησίων.

Κλειστές παραμένουν οι λεωφόροι Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας από το «Χίλτον» μέχρι το Σύνταγμα, καθώς και οι οδοί Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Πατησίων.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο άτομα, μία γυναίκα στην οδό Πανεπιστημίου 23, όπου εργαζόταν σε κατάστημα από πέτρα που δέχθηκε στο κεφάλι και στην πλατεία Κλαυθμώνος ένας άνδρας επίσης από πέτρα ελαφρά στον αστράγαλο.

Ακόμα προκλήθηκαν μικρές ζημιές κυρίως σε τζάμια σε έξι τράπεζες, σε δύο καταστήματα στην οδό Πανεπιστημίου 6 και Οθωνος 10, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, σε μια στάση λεωφορείων και σε τέσσερις φωτεινούς σηματοδότες στην οδό Πανεπιστημίου.

Προστασία από την ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο μεταξύ το Πανεπιστήμιο Αθηνών νωρίτερα έστειλε έγγραφο στην Ελληνική Αστυνομία με το οποίο ζήτησε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα φύλαξης περιμετρικά του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου με τη σημείωση ότι οι πέριξ του πανεπιστήμιου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι. Για το λόγο αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στο πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου, αποτρέποντας τυχόν νέα κατάληψη της πρυτανείας.

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από το Λογιστήριο του Κράτους με διμοιρίες των ΜΑΤ στην Ιπποκράτους να επιδίδονται σε κυνηγητό νεαρών και να πετούν χειρομβομβίδες κρότου λάμψης. Σε άλλο μέτωπο στην Πανεπιστημίου οι αστυνομικές δυνάμεις ενώ δέχονταν πέτρες από αγνώστους προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων. Το κέντρο παραμένει κλειστό με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν παραταχθεί μπροστά στο Πανεπιστήμιο περιφρουρώντας τον χώρο.

Σημειώνεται ότι από το πρωί έγιναν διάφορες προσυγκεντρώσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής και συγκεκριμένα στην Αγ. Παρασκευή, στην αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, στο Αιγάλεω, στον Αλιμο, στο Φάρο Ψυχικού, στο Γαλάτσι, στο συγκρότημα Γκράβας, στη Νέα Σμύρνη και αλλού.

Στο αστυνομικό τμήμα Ανω Πατησίων, στην οδό Αγ. Λαύρας, οι μαθητές πέταξαν νεράτζια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι τους διέλυσαν, ενώ συνελήφθησαν και δύο άτομα, ένας 15χρονος και ένας 18χρονος, ελληνικής και αλβανικής υπηκοότητας αντίστοιχα.

Οι προσυγκεντρώσεις έληξαν και οι μαθητές κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας, που έκλεισε. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Σαββάτου, και μέχρι αργά το βράδυ, συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα από την αστυνομία, εκ των οποίων 20 είναι Ελληνες (ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένας 14χρονος) και οι υπόλοιποι αλλοδαποί (4 Αλβανοί, ένας Πολωνός, ένας Γάλλος, ένας Καναδός, ένας Τούρκος και ένας Βούλγαρος).

Υπό κατάληψη τελούν περισσότερες από 50 σχολές σε όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων η Νομική και η Πρυτανεία Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου, λόγω συγκεντρώσεων μαθητών.

Προσαγωγές και στη Θεσσαλονίκη

Σε προσαγωγές τεσσάρων ατόμων στο χώρο του πανεπιστημίου προχώρησαν αστυνομικές δυνάμεις, στη διάρκεια επεισοδίων που προκάλεσε ομάδα αγνώστων, μετά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Η ομάδα εξήλθε από την Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας στις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Δήλωση Αλέκας Παπαρήγα

Το ΚΚΕ δεν απέχει απο τις εκδηλώσεις μνήμης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και μετέχει σε κινητοποιήσεις που έχουν στο επίκεντρο τα προβλήματα της μόρφωσης και της εργασίας, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Για το άσυλο ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι Πρυτανικές αρχές μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα είτε να χάσουν το κεφάλι τους είτε να φωνάξουν την αστυνομία να καταργήσει το άσυλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου