Μαζί με τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, το λέηζερ αποτελεί μια από τις πιο επαναστατικές τεχνολογίες των τελευταίων χρόνων.
Την επόμενη Κυριακή κλείνουν πενήντα χρόνια από τότε ο 32χρονος μηχανικός με το όνομα Theodore Maiman έθεσε σε λειτουργία την πρώτη συσκευή λέηζερ στα εργαστήρια Hughes της Καλιφόρνια. Ήταν η πρώτη φορά που μια δέσμη φωτός έβγαινε από έναν κρύσταλο πυραργυρίτη, ήταν η γέννηση του λέηζερ.
Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις δεν ήταν ανάλογες του μεγέθους της ανακάλυψης. Οι πρώτες απόπειρες συνοδεύονταν από πηχαίους τίτλους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της εποχής: «Άνθρωπος στο L.A. ανακαλύπτει θανατηφόρες ακτίνες επιστημονικής φαντασίας».
Από τότε βέβαια, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι και το λέηζερ έφερε μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς. Πρώτα απ’ όλα είναι φορέας δεδομένων με ταχύτητα φωτός, μετράει υλικά και μπορεί να κόψει με ακρίβεια χιλιοστόμετρου. Χρησιμοποιείται στο bar code των προϊόντων που βρίσκονται σε σούπερ-μάρκετ –το πρώτο προϊόν που σκαναρίστηκε ήταν τσίχλες Wrigley’s– σε αυτοκατευθυνόμενες βόμβες, στα όπλα ελεύθερων σκοπευτών, σε αστρονομικά τηλεσκόπια καθώς και σε έρευνες για καθαρή ενέργεια.
Οι ακτίνες λέηζερ λειτουργούν τα CD και τα DVD player μας, κάνουν ολογράμματα, ενδεχομένως να έχουν βοηθήσει στο «κόψιμο» και τη συγκόλληση τμημάτων του αυτοκινήτου μας, «εξαφανίζουν» τις ρυτίδες, καταπολεμούν τον καρκίνο και διορθώνουν την όρασή μας.
«Μαζί με τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, το λέηζερ αποτελεί μια από τις πιο επαναστατικές τεχνολογίες των τελευταίων πενήντα ετών», λέει χαρακτηριστικά ο Τιμ Χολτ, επικεφαλής του ινστιτούτου Φωτονικής στο πανεπιστήμιο του Strathclyde της Σκωτίας.
Το 1917 ο Αινσταιν ανέπτυξε την θεωρία του περί «ενίσχυσης του φωτός» κατά την οποία ένα φωτόνιο προκαλεί τη δημιουργία ενός πανομοιότυπου φωτονίου από ένα άτομο. Μερικές δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα το 1953 ο Charles Townes έθεσε σε δοκιμασία το φαινόμενο και δημιούργησε το λεγόμενο MASER, μια διάταξη παρόμοια με το λέιζερ. Στις 16 Μαΐου του 1960 ο Theodore Maiman ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε την πρώτη συσκευή laser. Από τότε περισσότερα από 10 βραβεία Νόμπελ έχουν απονεμηθεί για έρευνα σχετικά με το λέηζερ ή για πρακτικές εφαρμογές του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου