Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Κατάργηση της ανωνυμίας στο Ίντερνετ μελετά η Κίνα

Η Κίνα μελετά την ενδεχόμενη υποχρέωση των πολιτών να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα όταν δημοσιεύουν σχόλια στο Ίντερνετ. Η πρόταση ήρθε από τον επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών της χώρας, Γουάνγκ Τσέν, σε μια συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους.

Όπως είναι φυσικό, το συγκεκριμένο μέτρο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο της Κίνας στις απόψεις που εκφράζονται από τους πολίτες της στο Διαδίκτυο. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενδυναμώσει τη βασική διαχείριση του Ίντερνετ και να εφαρμόσει ενεργά ένα σύστημα πραγματικών ονομάτων», δήλωσε ο Γουάνγκ, στην ομιλία του ενώπιον της επιτροπής του κινεζικού κοινοβουλίου. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι κυβερνητικά τμήματα αναζητούν ήδη τρόπους χρήσης της νέας τεχνολογίας για την εφαρμογή του συστήματος.

Ήδη, η συμμετοχή σε πολλά chatrooms στην Κίνα απαιτεί τη χρήση του αληθινού ονόματος των χρηστών, ενώ τα ίντερνετ καφέ που λειτουργούν στη χώρα είναι υποχρεωμένα να τηρούν αρχείο με τα στοιχεία ταυτοτήτων των πελατών τους.

Ο Γουάνγκ δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, ενώ παραμένει ζητούμενο το κατά πόσο τελικά η κινεζική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο που ήδη ασκεί στην διακίνηση της διαδικτυακής πληροφορίας.

Πολλοί bloggers πάντως θεωρούν ότι η χρησιμοποίηση του πραγματικού τους ονόματος δεν θα έχει κάποια ουσιαστική διαφορά, αφού ήδη γνωρίζουν ότι τα στοιχεία τους είναι γνωστά και φροντίζουν να αυτό-λογοκρίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου