Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Σημαντικό βήμα στον πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού

Η μεγαλύτερη σε εύρος ανάλυση του γονιδιώματος ασθενών με καρκίνο του μαστού που έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε υπό τον Ντάγκλας Ίστον του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και ανακάλυψε πέντε νέα γονίδια, τα οποία προστίθενται στα 13 που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και θεωρούνται ύποπτα για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Εξηγούν μάλιστα περίπου το 8% των περιστατικών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι περίπου ένας στους 20 καρκίνους του μαστού μπορεί να αποδοθεί σε γενετικά αίτια λόγω κληρονομικότητας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν γενετικά τεστ που να ελέγχουν τους ανθρώπους για την ύπαρξη αυτών των 18 δυνητικά επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Εξάλλου, παρόμοια μεγάλη διεθνής μελέτη σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής αποκάλυψε επτά ομάδες ελαττωματικών γονιδίων που ενδεχομένως ευθύνονται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η έρευνα βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της βιολογίας της επώδυνης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου που πλήττει τις αρθρώσεις και εμφανίζεται στο 1% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ασθένεια μπορεί να πλήξει και άλλα σημεία (δέρμα, νεφρά, πνεύμονες, καρδιά, αιμοφόρα αγγεία κ.ά.) και να οδηγήσει στην παραμόρφωση των χεριών και των ποδιών.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από νοσοκομείο της Βοστόνης των ΗΠΑ, ανέλυσε το γονιδίωμα χιλιάδων ασθενών και εντόπισε άλλες επτά παραλλαγές γονιδίων, εκτός από τις τρεις που ήταν ήδη γνωστές από προηγούμενες έρευνες, ανεβάζοντας έτσι σε συνολικά δέκα τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα ύποπτα γονίδια για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που μπορεί να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

makthes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου