Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Μόνο οι μισοί Έλληνες γιατροί χρησιμοποιούν υπολογιστή!

Αντιφατική είναι στη χώρα μας η χρήση υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας. Η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του ΟΟΣΑ σε αριθμό αξονικών τομογράφων, με σημαντικά αυξανόμενους ρυθμούς.

Τη δεκαετία του '90, η αναλογία αξονικών τομογράφων ανά κάτοικο στη χώρα μας ήταν σχεδόν ένας ανά εκατομμύριο πληθυσμού, για να εκτιναχθεί στους 13 ανά εκατομμύριο το 2005. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα ξεπερνά σε αξονικούς τομογράφους χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία.

Η υψηλή τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται, όμως, ανάλογα στην καθημερινότητα των γιατρών. Η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία ευρωπαϊκή θέση, πριν από την Πορτογαλία, στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή από τους γιατρούς.

Αυτά τα στοιχεία του ευρωβαρομέτρου παρουσίασε ο καθηγητής και διευθυντής του τομέα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Ν. Μανιαδάκης, κατά τη διάρκεια του 3ου πανελληνίου και του 2ου πανευρωπαϊκού επιστημονικού και επαγγελματικού νοσηλευτικού συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχεδόν οι μισοί γιατροί (52%) στη χώρα μας χρησιμοποιούν υπολογιστή στην παροχή των υπηρεσιών τους, με τη Φινλανδία και την Ολλανδία να εμφανίζουν καθολικά ποσοστά χρήσης (100%), τη Σουηδία 98%, τη Γερμανία και τη Βρετανία 95% και την Αυστρία 82%.

Ακόμη πιο χαμηλά είναι στη χώρα μας τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού αρχείου ασθενών (17%), τα οποία είναι πολύ υψηλά σε χώρες όπως η Σουηδία (90%), η Ολλανδία (88%), η Δανία (62%) και η Βρετανία (58%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου